Να «ρίξουν» το ποσοστό κέρδους τους ζήτησε ευθέως από τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. «Να τη βγάλουμε “καθαρή” χωρίς παραχωρήσειςδεν γίνεται. Καθετί που ανοίγει και δεν είναι του δημόσιου τομέα επηρεάζει τη δημόσια δαπάνη. Το 35% του κέρδους σας είναι το κόκκινο πανί. Αυτό θα τεθεί υπό αμφισβήτηση» είπε ο υπουργός στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η θέση του προκάλεσε την αντίδραση αρκετών μελών του συλλόγου, οι οποίοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι 23,8%, το οποίο- όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δ. Βαγιωνάς με την πώληση των 89 ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία (σ.σ.: μέχρι πρότινος πωλούνταν από τα Νοσοκομεία) έπεσε στο 15,6%. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι 12.500 φαρμακεία είναι πάρα πολλά.

«Δεν χρειάζεται η χώρα τόσο μεγάλο αριθμό φαρμακείων. Κλειστό επάγγελμα όμως είναι να λες ότι το κέρδος είναι 35% φιξ» είπε επανερχόμενος στο θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους. Ο φαρμακοποιός, πρώην πρόεδρος του ΙΚΑ, κ. Θ. Αμπατζόγλου σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες η τιμή είναι φιξ διότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός στο φάρμακο». Οι φαρμακοποιοί επισήμαναν στον υπουργό Υγείας ότι αν ληφθούν μέτρα με στόχο τη μείωση του ποσοστού θα κλείσουν πολλά φαρμακεία- τρία στα δέκα σύμφωνα με εκτιμήσεις τους. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τους φαρμακοποιούς ο πρόεδρός του κ. Κ. Σουλιώτης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν μέχρι και για τον Μάρτιο του 2010.