«Τι κάνει ο Αρης;Πού βρίσκεται;Γιατί χάθηκε και δεν μιλάει;». Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που κυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν προ ημερών όταν είδαν τον πρώην υπουργό κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο να κάνει δυναμική εμφάνιση. «Ενίοτε και η σιωπή υπηρετεί την παράταξη, ενώ, πολλές φορές, η πολυφωνία δεν βοηθάει κανέναν» είναι η σταθερή του απάντηση για την απουσία του. Πέρα από τα πικρόχολα σχόλια ορισμένων συναδέλφων του για το «πόθεν έσχες» του και ειδικά για το υψηλό ποσό των καταθέσεών του, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών επανήλθε με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ο αποκαλούμενος και «αγνοούμενος» της Ρηγίλλης, καθώς δεν έχει αναλάβει ρόλο και αποστολή από τη νέα ηγεσία και κατά πολλούς έχει βρεθεί στην…«κομματική γωνία», αποφάσισε ότι πλέον είναι η ώρα να παίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι.

Κρατάει αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, χωρίς να τον προκαλεί, αν και με τις κινήσεις του δοκιμάζει, όπως λένε αρκετοί βουλευτές, τις αντοχές του κομματικού συστήματος. Οι υποστηρικτές και πολιτικοί του φίλοι απλώς λένε ότι ουσιαστικά επιχειρεί να εμφανιστεί ως το στέλεχος που μπορεί να γεφυρώσει αντιθέσεις μεταξύ «σαμαρικών», «καραμανλικών» και «ντορικών». Η «πολιτική απομόνωσή» του από τη Ρηγίλλης δεν τον ενοχλεί καθόλου και προ ημερών είπε σε συνομιλητές του: «Πιστεύετε ότι έχω ανάγκη από γαλόνια, αξιώματα και θέσεις για να κάνω τη δουλειά μου;».

Την περασμένη Πέμπτη εθεάθη στο καφενείο της Βουλής, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την ομιλία του κ. Σαμαρά. Εκεί ήταν με τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλο (ακραιφνής «σαμαρικός», με τον οποίο διατηρεί πολυετή φιλία. Σταθερή άποψή του είναι ότι αν η ΝΔ επιθυμεί να βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, οφείλει να αποφεύγει τις διαγραφές και εμμένει στην ανάγκη να παραμείνει το κόμμα πολυσυλλεκτικό. Γι΄ αυτό και δημόσια άφησε αιχμές για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, επιμένει ότι οι διαγραφές είναι το ύστατο μέσο επιβολής της συνοχής και της σύμπνοιας και ελπίζει όλες αυτές οι κινήσεις να μη γίνονται στη λογική ενός ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών.

Αν και η Ρηγίλλης έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι αρκετά μετριοπαθής και διαφωνεί με τους υψηλούς τόνους που υιοθετεί ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και συναίνεση.

Η Ντόρα, η ΔΕΘ και ο Καραμανλής
Το τελευταίο δεκαήμερο ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε τρεις κινήσεις που συζητήθηκαν αρκετά στο νεοδημοκρατικό σύστημα: α) Γευμάτισε με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία διατηρεί σταθερή επικοινωνία, και έδωσε λαβή σε σενάρια περί «πολιτικού φλερτ», αν και διαψεύδεται και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη. β) Δεν πήγε στη ΔΕΘ και δεν παρέστη στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ. γ) Εκανε επικοινωνιακή αντεπίθεση με συνεντεύξεις, δηλώνοντας «παρών». δ) Υπερασπίστηκε τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο έχει τακτική επαφή και ε) διαφώνησε με τις διαγραφές.