ΑΠΟΨΗ

Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις κρίνουν τη μάχη στον κάμπο

Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις θα κρίνουν εν πολλοίς τη μάχη σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία. Ειδικά μετά την απόφαση των Βρυξελλών να «ανάψει το πράσινο φως» ώστε να δοθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) στους αγρότες μετά τις 16 Οκτωβρίου, αντί της 1ης Δεκεμβρίου, γίνεται σαφές ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα κάνει χρήση αυτής της διάταξης ώστε οι παραγωγοί να προσέλθουν στις κάλπες δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του «Καλλικράτη» με «ζεστές τις τσέπες».

Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις  κρίνουν τη μάχη στον κάμπο | tovima.gr

Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις θα κρίνουν εν πολλοίς τη μάχη σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία.

Ειδικά μετά την απόφαση των Βρυξελλών να «ανάψει το πράσινο φως» ώστε να δοθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) στους αγρότες μετά τις 16 Οκτωβρίου, αντί της 1ης Δεκεμβρίου, γίνεται σαφές ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα κάνει χρήση αυτής της διάταξης ώστε οι παραγωγοί να προσέλθουν στις κάλπες δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του «Καλλικράτη» με «ζεστές τις τσέπες»…

Ωστόσο η μεγάλη μάχη των εντυπώσεων, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί στον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που υπέστησαν εφέτος ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Και βέβαια η ζημιά δεν αφορά μόνο το βαμβάκι, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, όπου έχουν αφανιστεί καλλιέργειες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και λαχανικά, καλαμπόκι και βιομηχανική τομάτα και υπολογίζεται σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα μόνο για το βαμβάκι και μόνο για τη Θεσσαλία εκτιμάται ότι η ζημιά που έχει προκληθεί από το πράσινο σκουλήκι ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί ότι το προϊόν έχει έναν πολλαπλασιαστή 2,5 ως βιομηχανικό φυτό, αφού δίνει προστιθέμενη αξία και κύκλο εργασίας σε μια σειρά επαγγέλματα, όπως γεωπονικά καταστήματα, μεσίτες, μεταφορείς, εκκοκκιστήρια, κλωστήρια και εξαγωγείς, η ζημιά για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ! Πρόκειται ασφαλώς για χρήματα που θα λείψουν από την τοπική αγορά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν να καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ.

Η κατάσταση θυμίζει έντονα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002, όταν είχε υπάρξει ανάλογο πρόβλημα με τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει έκτακτη αποζημίωση στους αγρότες της τάξεως των 15 λεπτών το κιλό, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων τα χρήματα δόθηκαν μετά τις εκλογές και οι υποψήφιοι νομάρχες του ΠαΣοΚ έχασαν τις εκλογές! Τώρα βέβαια οι εκλογές γίνονται σε επίπεδο περιφέρειας, ωστόσο δεν αλλάζει κάτι για τους 40.000 βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και τους υπόλοιπους 20.000 εμπλεκομένους με το προϊόν, οι οποίοι αναμένουν τη στάση που θα τηρήσει το υπουργείο και αν σκοπεύει να οδηγήσει τις αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ, που συνεπάγονται μια καθυστέρηση στην καταβολή της τάξεως των δύο-τριών χρόνων.

Και φυσικά αν οι αποζημιώσεις οδηγηθούν μέσω ΠΣΕΑ και όχι μέσω ΕΛΓΑ, αυτό συνεπάγεται περί τα 8-9 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα καλύψουν ούτε τα έξοδα των ψεκασμών που έκαναν οι αγρότες, ενώ μέσω ΕΛΓΑ θα πρέπει να αναμένονται κάποια δεκάδες ευρώ το στρέμμα.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk