Διευρύνεται ιδιαίτερα εν όψει Χριστουγέννων η αγορά που άνοιξε η Αpple με το iΡad, με την αναμενόμενη είσοδο της Research in Μotion, της εταιρείας που κατασκευάζει τα ΒlackΒerrry. Ασφαλώς μένει να ανακοινωθεί και επίσημα από την καναδική εταιρεία η δική της υπολογιστική «ταμπλέτα» και τα χαρακτηριστικά της, αλλά ήδη την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πρώτη παρουσίαση σε ειδικούς της βιομηχανίας στην έδρα της στον Καναδά, ενώ μένει να κυκλοφορήσει και δοκιμαστικά τεμάχια για να βγάλει το νέο της προϊόν στην αγορά τον Νοέμβριο για να προλάβει τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις.

Φαίνεται πάντως ότι το νέο προϊόν, ένα είδος «ΒlackΡad», θα αποφύγει τη χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θα βασιστεί περισσότερο στις προσβάσεις wi-fi, ενώ, αντίθετα από το μηχάνημα της Αpple, θα διαθέτει κάμερα ούτως ώστε να διευκολύνει τις βιντεοσυνδιασκέψεις. Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, θα χρησιμοποιεί διαφορετικό λειτουργικό σύστημα από το τελευταίο «έξυπνο κινητό» της εταιρείας και ότι μάλλον αυτό θα βασιστεί στο λογισμικό της επίσης καναδικής QΝΧ Software Systems, η οποία εξαγοράστηκε τον Απρίλιο από την RΙΜ.

Η νέα αγορά των «ταμπλετών» αναμένεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη. Ηδη η ταμπλέτα της Αpple, το iΡad, φαίνεται ότι πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια τεμάχια και αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το Galaxy Τab, μια ταμπλέτα που λανσάρισε αυτόν τον μήνα η Samsung. Και η Dell έχει προτείνει μια δική της ταμπλέτα, το Streak, αλλά φαίνεται ότι έχει μικρότερη επιτυχία, ενώ επίσης στην αγορά ετοιμάζονται να εισέλθουν η Αcer, η Ηewlett-Ρackard και η ΒΤ. Σύμφωνα με την Gartner, μια εταιρεία ερευνών, η αγορά των ταμπλετών θα ανέλθει συνολικά εφέτος σε 20 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ ως το 2014 θα εκτιναχθεί στα 200 εκατομμύρια ετησίως, καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα θα εμφανιστούν, είτε με βάση την πλατφόρμα Αndroid της Google, είτε με βάση τα Windows της Μicrosoft, είτε με βάση την πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει η Νokia και η Ιntel. Η καναδική RΙΜ, που κυριαρχεί εδώ και περίπου 15 χρόνια στον χώρο των στελεχών επιχειρήσεων χάρη στο ΒlackΒerry, έχει ήδη ανοιχτεί προς την πιο πλατιά κατανάλωση μέσω των νεαρών ηλικιών που βρήκαν ιδιαίτερα ελκυστικό το σύστημά της για άμεση επικοινωνία. Εξ ου και αναμένεται η ταμπλέτα της να χρησιμοποιήσει τις ευκολίες του συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ΒlackΒerry και άρα να διαθέτει και ένα παράλληλο ασύρματο πληκτρολόγιο, πέραν της οθόνης αφής, όπως τα άλλα μηχανήματα.

«Ντεμπούτο» για το golden-i
Ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 30/9 κάνει το «ντεμπούτο» του στο εμπορικό κέντρο Golden Ηall της λεωφόρου Κηφισιάς το golden-i, το δεύτερο κατάστημα στην Ελλάδα που θα διαθέτει αποκλειστικά προϊόντα της Αpple (Αpple premium reseller), τα πρώτα στοιχεία της λειτουργίας του i-Storm που άνοιξε στο Κολωνάκι στις αρχές του μήνα είναι θετικά.

Σύμφωνα με την Ιnfo-Quest στην οποία ανήκει το iStorm, σε λίγες μόνο ημέρες λειτουργίας, από τις 2 ως και τις 15 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες του καταστήματος ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ όσοι από αυτούς πραγματοποίησαν αγορές στο κατάστημα ξεπέρασαν τους 1.500.

Εξίσου θετική ήταν η ανταπόκριση και στα παρεχόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στα 21 δωρεάν σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 12ήμερο λειτουργίας του καταστήματος αναπτύχθηκαν οκτώ διαφορετικά θέματα, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή εκδήλωσαν περισσότεροι από 150 άτομα.