Αντιμέτωπος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το φάσμα μιας ήττας στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου για τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου- τη Βουλή και τη Γερουσία- λέγεται ότι ζήτησε από τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο να ανατιμήσει εδώ και τώρα το κινεζικό νόμισμα γουάν. Λέγεται μάλιστα ότι ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον κ. Γουέν ότι «αν το Πεκίνο δεν αλλάξει τη συναλλαγματική πολιτική του, έχουμε άλλους τρόπους να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Πάντως, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε ο κ. Ομπάμα με τον κινέζο πρωθυπουργό προχθές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το θέμα που δέσποσε στη μεταξύ τους συζήτηση ήταν το επίμαχο ζήτημα της ισοτιμίας δολαρίου- γουάν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος ήθελε να στείλει προς τους Αμερικανούς το μήνυμα ότι ο κ. Ομπάμα ιεραρχεί ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων. Οι προειδοποιήσεις ωστόσο του κ. Ομπάμα προς το Πεκίνο θα κριθούν πολύ σύντομα, και μάλιστα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές. Το κρας τεστ θα είναι αν η έκθεση, την οποία θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο Κογκρέσο, κατηγορεί επισήμως την Κίνα ότι χειραγωγεί το γουάν προς όφελος των κινέζων εξαγωγέων. Διότι μόνο ύστερα από επίσημη κατηγορία θα μπορέσουν να επιβληθούν δασμοί και άλλες εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας. Σημειωτέον ότι οι κατηγορίες των γερουσιαστών, ακόμη και του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος κατά της πολιτικής του κ. Γκάιτνερ, έχουν επικεντρωθεί στο επίμαχο αυτό θέμα. Ειδικότερα, οι Ρεπουμπλικανοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της για να επιδοτήσει τις εξαγωγές τηςκαι έχουν φθάσει να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα την προστατεύει.

Αντίθετη πολιτική λέγεται ότι ακολούθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Κyoto, δεν φαίνεται να συζητήθηκε η πρόσφατη κίνηση της Ιαπωνίας να υποτιμήσει το γεν έναντι του δολαρίου και να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος, ώστε να παρέμβει και πάλι αν χρειαστεί. Την περασμένη Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ώστε πουλώντας γεν αξίας περίπου 23 δισ. δολαρίων να φρενάρει τη ραγδαία ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος προκειμένου να διασφαλίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Με αποτέλεσμα το γεν να υποχωρήσει σημαντικά και από τα 82,88 γεν ανά δολάριο να ανέβει στα 85,88 γεν.

Πάντως οι φήμες για δεύτερη παρέμβαση από τις Αρχές της Ιαπωνίας σάρωσαν χθες τις αγορές. Τις φήμες ενέτεινε η απρόσμενα μεγάλη πτώση του γεν έναντι του δολαρίου. Ωστόσο η πτώση αυτή ήταν προσωρινή, με συνέπεια το δολάριο να επιστρέψει στα επίπεδα των 84,21 γεν. Αλλά και οι ιαπωνικές μετοχές έχασαν τα κέρδη που σημείωσαν από τις φήμες της παρέμβασης. Ο δείκτης Νikkei-225 έκλεισε με πτώση 1%. Παρά τις χθεσινές αμφιβολίες για το αν το Τόκιο παρενέβη ή όχι, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ιαπωνικές Αρχές θα παρέμβουν αν υπάρξει νέα ισχυροποίηση του γεν έναντι του δολαρίου. Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα έχει δηλώσει ότι «η οικονομία της χώρας μας συνεχίζει να απειλείται από τον αποπληθωρισμό και η ραγδαία ανατίμηση του γεν απειλεί να πλήξει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» προσθέτοντας ότι «δεν θα το ανεχθούμε ». ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ράλι του ευρώ και των χρηματιστηρίων από το απρόσμενο άλμα της αισιοδοξίας των γερμανών επιχειρηματιών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Το κοινό νόμισμα άγγιξε τα 1,35 δολάρια και το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης (φωτογραφία) κατέγραφε κέρδη άνω του 1% δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Παρόμοια άνοδο σημείωναν και τα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο ηγέτης-δείκτης που μετρά το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, ο δείκτης του Ινστιτούτου Ιfo, έφθασε στο 106,8 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει υποχώρηση στο 106,4. Εντυπωσιακή η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των γερμανών επιχειρηματιών- σημειωτέον ότι ο δείκτης Ιfo καλύπτει γύρω στις 7.000 επιχειρήσεις