Ο χαμηλός τζίρος ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για την εβδομάδα που πέρασε, με τον γενικό δείκτη να κινείται πέριξ του κλεισίματος της Πέμπτης και εκατέρωθεν των 1.500 μονάδων. Στα θετικά της συνεδρίασης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι από τον τραπεζικό κλάδο κατάφεραν να ενισχυθούν μετά τις σημαντικές απώλειες που είχαν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες.

Οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών αυξάνουν τη μεταβλητότητα, επισήμανε σε σχετικό της σχόλιο η Ρiraeus Securities. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η κίνηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας επηρεάζει εμφανώς σημαντικά το γενικότερο κλίμα. Από την πλευρά της η Εurobank Securities τονίζει ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό έχει αποκαταστήσει την επαφή της με το διεθνές κλίμα, έπειτα από μια περίοδο υποαπόδοσης, ενώ χαρακτηρίζει την αποχή το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, όπως αντανακλάται και στους χαμηλούς τζίρους.

Αναλόγου ύφους ήταν και το πρωινό report της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η οποία εκτίμησε ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε περιβάλλον μεταβλητότητας και ότι οι τάσεις θα καθοριστούν κυρίως από την πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα διακινούνται στο ΧΑ από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι αναλυτές της Πήγασος υποστηρίζουν ότι τεχνικά στήριξη θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση οι 1.485 μονάδες, περιοχή η οποία, εφόσον διασπαστεί, ανοίγει τον δρόμο για την επαναπροσέγγιση χαμηλότερων επιπέδων, με το σενάριο κίνησης, αρχικά τουλάχιστον, προς τις 1.450 μονάδες να αποκτά αυξημένες πιθανότητες πραγματοποίησης.

Από την πλευρά της, η Δυναμική Χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο γενικός δείκτης έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δεινή θέση από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, θεωρεί πολύ πιθανή μια πρώτη διερευνητική κίνηση προς τη ζώνη των 1.457 με 1.414 μονάδων, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά του δείκτη στην εν λόγω περιοχή θα δώσει και το στίγμα για τις μελλοντικές διαθέσεις του. Τέλος, υπογραμμίζει ότι λήξη στο υπάρχον αρνητικό σενάριο θα δοθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη επανείσοδο του δείκτη πάνω από τις 1.578 μονάδες περίπου.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι μέσα σε ένα βεβαρημένο περιβάλλον για τις ευάλωτες δημοσιονομικά ευρωπαϊκές χώρες, το ελληνικό χρέος κατάφερε να παραμείνει στο απυρόβλητο καταγράφοντας περιορισμένες ζημιές. Οπως επισημαίνει ο κ. Ν. Σκουριάς, διευθυντής Επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς αποτελεί ένδειξη ομαλοποίησης και σταθεροποίησης των πιέσεων, αν και εκτιμούμε ότι είναι πρόωρο να υποστηρίξει κανείς πως αποτελεί δείγμα αμετάκλητης αντιστροφής του (αρνητικού) έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων επενδυτικού κλίματος».

Οπως προσθέτει ο ίδιος, κατά πώς φαίνεται, «αφορμή για την οριακή βελτίωση του κλίματος αποτέλεσαν οι προσφερόμενες ελκυστικές αποδόσεις, αλλά και η ως τώρα πολλά υποσχόμενη πορεία υλοποίησης του μνημονίου». Σύμφωνα με τον κ. Σκουριά, «μόνο όταν εξαλειφθούν η δυσπιστία, η αβεβαιότητα και ο φόβος θα καταφέρουν τα ελληνικά ομόλογα να ανακτήσουν μέρος των απολεσθέντων βασικών χαρακτηριστικών των κρατικών χρεογράφων (εμπορευσιμότητα, πιστοληπτική φερεγγυότητα, ασφάλεια και χαμηλή μεταβλητότητα, μεταξύ άλλων) και να περιορισθούν σημαντικά οι πιέσεις».