Πάταγο έχει προκαλέσει η είδηση την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Ποντίκι» ότι εν ενεργεία διαιτητής της Σούπερ Λίγκας ήταν μανιώδης παίκτης του ποδοσφαιρικού Στοιχήματος και από το 2002 ως το 2009 εισέπραξε από το ταμείο του ΟΠΑΠ κέρδη συνολικής αξίας 305.189 ευρώ! Αν το δημοσίευμα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, το συμπέρασμα που προκύπτει (και ως προς τη διαδικασία) δεν μπορεί παρά να είναι το ακόλουθο: Ο εν λόγω διαιτητής χωρίς αιδώ, καθώς η FΙFΑ απαγορεύει ρητά να παίζει Στοίχημα σε οποιονδήποτε ασχολείται (επαγγελματικά ή διοικητικά) με το ποδόσφαιρο, αλλά και με περίσσιο θράσος, επειδή ενδεχομένως ήθελε αποδείξεις για να δικαιολογεί στην Εφορία εισοδήματα, προσερχόταν στο ταμείο του ΟΠΑΠ και εισέπραττε τα κέρδη με την ταυτότητά του! Το πάρεδώσε του τζογαδόρου διαιτητή με το ταμείο του ΟΠΑΠ φέρεται να ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2002, όταν σύμφωνα με τη λίστα των βεβαιωμένων κερδών του την οποία δημοσιεύει «Το Ποντίκι» εισέπραξε 29.415 ευρώ. Εκτοτε πήγε στο ταμείο άλλες 15 φορές εισπράττοντας ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 ως 30.000 ευρώ. Για τελευταία φορά επισκέφθηκε το ταμείο του ΟΠΑΠ στις 18 Ιουνίου 2009, εξαργυρώνοντας δύο τυχερά δελτία Στοιχήματος τα οποία φούσκωσαν τον λογαριασμό του κατά 10.768 και 5.676 ευρώ αντίστοιχα. Εκτοτε έκοψε τις επισκέψεις στο ταμείο του Οργανισμού. Ισως επειδή τον εγκατέλειψε η τύχη, αλλά μπορεί και διότι απώλεσε την άγνοια κινδύνου, καθώς στο μεταξύ ενδεχομένως είχε γίνει αναγνωρίσιμος μέσω της τηλεόρασης. Από το κεντρικό επιτελείο του ΣΔΟΕ στην Αθήνα ισχυρίζονταν χθες ότι δεν είχαν ιδέα για τη λίστα με τα κέρδη του τζογαδόρου διαιτητή και άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα ενδεχομένως να διέρρευσε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και να αφορά διαιτητή από τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο στελέχη του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, δίνοντας εξηγήσεις… σπαθί, δήλωναν κατηγορηματικά ότι ο διαιτητής είναι από την Αττική και το όνομά του έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Αργά ή γρήγορα το όνομά του θα έρθει πάντως στη δημοσιότητα, καθώς η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θα υποχρεωθεί να τον αφήσει εκτός αγώνων (ή ο ίδιος να δηλώσει κώλυμα). Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος επισκέφθηκε χθες τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη, από τον οποίο ζήτησε να πληροφορηθεί τα ονόματα των στελεχών της ΕΠΟ, των παραγόντων του ποδοσφαίρου και των διαιτητών, οι οποίοι φέρονται να είχαν οικονομικό πάρε-δώσε με γνωστό βορειοελλαδίτη μάνατζερ στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 26 εκατ. ευρώ (ως κέρδη από το Στοίχημα) που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές δηλώσεις του. Αν μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και ο εν λόγω διαιτητής, είναι προφανές ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να τον θέσει εκτός αγώνων.

Από την πλευρά του ο κ. Καπελέρης φέρεται να ζήτησε (και να έλαβε) από τον κ. Πιλάβιο φάκελο με τα ονόματα όλων των ΔΣ των ΠΑΕ Α΄, Β΄ και Γ΄ Εθνικής προκειμένου να ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ το «πόθεν έσχες» των εν λόγω παραγόντων και να γίνει διασταύρωση με όσους φέρονται να έχουν καταθέσει χρήματα στον επίμαχο λογαριασμό του προαναφερθέντος μάνατζερ.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις
Ερευνες για το νέο σκάνδαλο και για τα δημοσιεύματα περί στημένων αγώνων

Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις αποκαλύψεις για διαιτητές που παίζουν στοίχημα, παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς μάνατζερ, αλλά και (προφανώς) η καταγγελία του τερματοφύλακα των Τρικάλων Χρήστου Πουρή για απόπειρα δωροδοκίας του πριν από τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, φαίνεται ότι άρχισε να απασχολεί σοβαρά την ανώτατη εισαγγελική αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες ανέθεσε χθες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο να ερευνήσει την υπόθεση του διαιτητή ο οποίος φέρεται να εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ 305.189 ευρώ. Χθες επίσης η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στημένα παιχνίδια.

Ηδη ο κ. Αν. Κανελλόπουλος (ο οποίος είναι αδελφός του μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ και πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ κ. Θανάση Κανελλόπουλου ) ζήτησε από τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» κ. Αντώνη Δελατόλα να του προσκομίσει την ερχόμενη Τρίτη ό,τι στοιχεία έχει για την υπόθεση του τζογαδόρου ρέφερι. Για την ίδια ημέρα κάλεσε στο γραφείο του τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη. Επειτα από τις δύο συναντήσεις ο κ. Κανελλόπουλος θα αποφασίσει αν θα διαταχθεί ή όχι προκαταρκτική έρευνα.

Εξάλλου, ο αθλητικός εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κώστας Σιμιτζόγλου είχε χθες συνάντηση με διευθυντές έντεκα αθλητικών εφημερίδων παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ κ. Πιλάβιου και του προέδρου της Σούπερ Λίγκας κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο κ. Σιμιτζόγλου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να αποφεύγουν δημοσιεύματα τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν βίαια επεισόδια, υπενθυμίζοντας ότι σε περιπτώσεις εκτρόπων η αθλητική νομοθεσία προβλέπει συλλήψεις των υπευθύνων και αυτόφωρη διαδικασία.