Δυσαρέσκεια επικράτησε χθες στη Νέα Υόρκη μεταξύ των μελών της πρωθυπουργικής συνοδείας μετά τις φήμες περί πανάκριβου ταξιδιού. Μου λένε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου διέμενε στο ξενοδοχείο Μeridien σε δωμάτιο ίδιο με εκείνα στα οποία μένουν οι συνεργάτες του και το οποίο κοστίζει 300 ευρώ την ημέρα. Κατά τα λοιπά, παρά το βαρύ πρόγραμμα, η ημέρα άρχιζε στις 6 το πρωί για τον Πρωθυπουργό με γυμναστική στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Ακολουθούσε η πρώτη σύσκεψη με συνεργάτες του στις 7.30 και οι διαρκείς διορθώσεις στις ομιλίες της ημέρας. Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Μπιλ Κλίντον (προχθές) και τον κ. Μπαράκ Ομπάμα (χθες) σε δύο αντίστοιχες exclusive δεξιώσεις.

***

Κατηγορηματικά διέψευδαν οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τις φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε χθες με τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη Φραγκφούρτη (και προχθές με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο) το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. «Αυτά είναι ανοησίες» έλεγαν. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι ανοησίες. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι κυριαρχούσαν στις συζητήσεις αρκετών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου…

***

Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει ένα Ηarvard Club, δηλαδή έναν σύλλογο αποφοίτων του Χάρβαρντ. Πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου είναι η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, θυγατέρα του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και εξαδέλφη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται στον Ναυτικό Ομιλο στον Πειραιά η ετήσια συνάντηση των προέδρων των ευρωπαϊκών συλλόγων, στην οποία θα μιλήσει ο κ. Π. Γερουλάνος με θέμα «Ο ρόλος της πολιτικής του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Ελλάδας» (ο ρόλος μπορεί να είναι καθοριστικός, αρκεί βέβαια να υπάρχουν λεφτά…).

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν workshops, θα επισκεφθούν μουσεία και την Ακρόπολη και αύριο το βράδυ θα ολοκληρώσουν την ετήσια συνάντηση σε εστιατόριο του Ζαππείου όπου θα μιλήσει ο λέκτορας του Χάρβαρντ και εκ των συμβούλων του Μαξίμου κ. Ρίτσαρντ Πάρκερ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η χώρα επιστρέφει στον χάρτη με τους καλούς προορισμούς για εκδηλώσεις αργόσχολων επιφανών.

***

Επιασαν οι κατάρες των καραμανλικών. Η κυρία Αικατερίνη Πελέκη νοσηλεύεται εδώ και δύο ημέρες στον Ερυθρό Σταυρό με ίλιγγο, ζαλάδες και λαβύρινθο. Περαστικά.

***

Δεν ξέρω αν η έφεση στην ποίηση υποκρύπτει μια υπολανθάνουσα απέχθεια για την πολιτική, αλλά ο κ. Αντ. Σαμαράς (στο σκίτσο) θυμήθηκε και πάλι τον Οδυσσέα Ελύτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τους βουλευτές του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ να γίνουν όλοι μαζί μια λόγχη από άσπρο φως.

Οι νεότεροι βουλευτές ενδεχομένως μπερδεύτηκαν νομίζοντας ότι ο πρόεδρος εμπνεύστηκε από τον «Πόλεμο των Αστρων», όπου ο ήρωας Χαν Σόλο ( Χάρισον Φορντ ) κρατούσε σπαθί-λέιζερ. Ωστόσο πρόκειται για αναφορά εμπνευσμένη από το ποίημα του Ελύτη «Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

***

Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ εθεάθησαν σε καφέ της οδού Βαλαωρίτου τέσσερις σκληροπυρηνικοί «σαμαρικοί»: ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου κ. Γ. Μουρούτης, ο «γκουρού» κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο επί των οικονομικών κ. Νότης Μυταράκης και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος κυρία Βασιλική Τζότζολα. Σε απόσταση πέντε μέτρων, στο ακριβώς απέναντι καφέ, βρισκόταν ο κ. Δ. Ζαφειριάδης, επικεφαλής του γραφείου της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος συζητούσε με τον βορειοελλαδίτη «ντορικό» κ. Λ. Φάκα. Εχθροπραξίες δεν σημειώθηκαν.

***

Μια μικρή περιπέτεια έζησαν οι κκ. Χρ. Παπουτσής και Φ. Σαχινίδης εν πτήσει από τη Νέα Υόρκη. Αρχικά ο πιλότος νόμιζε ότι κάποιος κάπνιζε και άρχισε τις προειδοποιήσεις: «Σβήστε το τσιγάρο γιατί θα κατεβάσω το αεροπλάνο» . Σύντομα κατάλαβε ότι ο καπνός στην καμπίνα δεν προερχόταν από τσιγάρο αλλά από βραχυκύκλωμα και έσπευσε να προσγειώσει το αεροσκάφος στο Μάντσεστερ. Εκεί επικράτησε απίστευτο κομφούζιο και τελικά οι δύο πολιτικοί έφθασαν στην Αθήνα αργά χθες το βράδυ με πτήση της Lufthansa.

Από τον κ. Σαχινίδη σίγουρα δεν διέφυγε η σύμπτωση ότι με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο επέστρεψε για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια στο Μάντσεστερ, την πόλη στην οποία έζησε ως φοιτητής, έκανε το διδακτορικό του και δίδαξε στο πανεπιστήμιο. Και το καλύτερο; Στις τριάντα ώρες που μεσολάβησαν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα οι κκ. Παπουτσής και Σαχινίδης έγιναν φίλοι και ξεπέρασαν το περιστατικό απείρου κάλλους στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρώτος είχε ζητήσει από τον δεύτερο να θυμηθεί… με ποιο κόμμα είχε εκλεγεί.