Περπατάνε τα λαμπατέρ; Σύμφωνα με τη Μαίρη Κατράντζου, περπατάνε. Η ελληνίδα σχεδιάστρια, με βάση της το Λονδίνο, εντυπωσίασε προ ημερών τον κόσμο της μόδας με την εκρηκτική κολεξιόν που παρουσίασε στο πλαίσιο του λονδρέζικου Fashion Week. Δεν είναι η πρώτη φορά που η 27χρονη εγγονή του Νίκου Κατράντζου, ιδρυτή της επιχείρησης Κατράντζος Σπορ, κερδίζει εγκωμιαστικά σχόλια στον ξένο Τύπο για τις δημιουργίες της (αφιέρωμα στο σόου της, καθώς και θετικά σχόλια για τη δουλειά της φιλοξένησε ο χθεσινός «Guardian»). Η Μαίρη Κατράντζου σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει κυρίως χάρη στα πρωτότυπα γραφιστικά prints που κοσμούν τα υφάσματα των ρούχων της.

Τον χειμώνα του 2009 άντλησε την έμπνευσή της από παλιά μπουκάλια αρωμάτων. Τώρα, για την άνοιξη του 2011, στράφηκε στον κόσμο της μόδας και της αρχιτεκτονικής. Ξεφυλλίζοντας λευκώματα με φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον και του Γκυ Μπουρντέν από τη δεκαετία του ΄70, συνειδητοποίησε ότι τα εσωτερικά των χώρων που φιλοξενούσαν τα μοντέλα ήταν εξίσου σημαντικά. «Με αυτή την κολεξιόν ήθελα να βάλω το δωμάτιο πάνω στη γυναίκα αντί για τη γυναίκα μέσα στο δωμάτιο» περιγράφει σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Πράγματι: δεν είναι μόνο τα λαμπατέρ που ζωντανεύουν και γίνονται μίνι στητές φούστες (η γιαγιά της, Μαίρη Γκούμα, σχεδίαζε είδη φωτιστικών). Η Κατράντζου χρησιμοποιεί ποικιλία αρχιτεκτονικών στοιχείων που δημιουργούν την ψευδαίσθηση προοπτικής στο ύφασμα. Για παράδειγμα, βλέπουμε ένα φόρεμα το οποίο στο πάνω μέρος του απεικονίζει μια πισίνα σε βίλα του Λος Αντζελες, ενώ στο κάτω μέρος του τη νυχτερινή θέα της πόλης όπως την απολαμβάνει κάποιος από τη βεράντα της ίδιας (πιθανότατα) βίλας. Κύματα σιφόν που θυμίζουν κουρτίνες, απλίκες που γίνονται περιδέραια και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα επιστρατεύονται με φαντασία.

Η ίδια αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την παραμονή της στο Λονδίνο και δεν σχεδιάζει να το εγκαταλείψει στο άμεσο μέλλον. Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά: «Αν ένιωθα ότι είναι η σωστή στιγμή να μετακομίσω στην πατρίδα μου, δεν θα δίσταζα. Απλώς τώρα δεν το αισθάνομαι… Ως Ελληνίδα που ζει μόνιμα στο Λονδίνονιώθω ότι ανήκω στη μειονότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μόδα. Οι έλληνες σχεδιαστές, εννοώ αυτοί που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, είναι λίγοι. Είμαι πάντα περήφανη για τη χώρα μου, αλλά θεωρώ ότι αποτελώ κομμάτι της λονδρέζικης σκηνής».

Ποια είναι
Η νεαρή σχεδιάστρια ξεκίνησε τις σπουδές της από το Rhode Ιsland School of Design στις ΗΠΑ και συνέχισε στη σχολή Central Saint Μartins του Λονδίνου, απ΄ όπου και αποφοίτησε με ειδίκευση στη μόδα στα τέλη του 2004. Εκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2007 και έκτοτε η πορεία της είναι ανοδική. Η Μαίρη Κατράντζου επαναφέρει στην επικαιρότητα το όνομα της οικογένειάς της, 30 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού πολυκαταστήματος Κατράντζος Σπορ, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου.