Ηλθε η σειρά της Θεσσαλονίκης να γίνει… πράσινη. Τρεις μήνες μετά την εξαγγελία του προγράμματος «Αθήνα- Αττική 2014» η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε χθες αντίστοιχα σχέδια για μια «πράσινη» Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρόταση παρεμβάσεων στον αστικό ιστό της πόλης, που τιτλοφορείται «Θεσσαλονίκη 2012» και η οποία συνδυάζει πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολλάκις εξαγγελθέντα σχέδια. Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται η ενίσχυση του πλέον ατροφικού ρόλου του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ).

Η υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε χθες για ανακύκλωση γης και κτιρίων, αναχαίτιση των αλόγιστων επεκτάσεων της πόλης, εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων καθώς και για μια ισορροπημένη προσέγγιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων που θα οδηγήσουν την πόλη σε βιωσιμότητα με σύγχρονους όρους. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επικαιροποίησης και θα προωθηθεί για θεσμοθέτηση στις αρχές του 2011, και το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012», όπως τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος της πόλης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτης αναφερόμενος στο κόστος των προτεινόμενων παρεμβάσεων επεσήμανε ότι υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 500 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ ενώ 1,5 δισ. ευρώ θα αναζητηθεί από συμβάσεις παραχώρησης. Οι πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μεταξύ άλλων αφορούν τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, την απόδοση τμήματος του λιμανιού στην πόλη, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ, τον σχεδιασμό της νέας ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη σχεδιάζεται η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων, η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας, η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό της πόλης, αναπλάσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις και η ανάπλαση της Περιφερειακής Τάφρου.