O Πρωθυπουργός ήταν χθες κατηγορηματικός σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Εconomic Club της Νέας Υόρκης: «Η χρεοκοπία», ανέφερε, «δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που ακόμη και η γερμανική εφημερίδα «Βild», που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας κατά την κορύφωση της κρίσης, γίνεται τώρα πλατφόρμα προβολής του ελληνικού τουρισμού, καθώς προσφέρει για κλήρωση 100 πακέτα διακοπών στην Ελλάδα για μία εβδομάδα (προσφορά του ΕΟΤ, της αεροπορικής εταιρείας Αegean και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων), αρκεί οι αναγνώστες της να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πού βρίσκεται η Ακρόπολη; Στο Βερολίνο ή στην Αθήνα;».

Με δεδομένη την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, τέτοιες προσφορές είναι καλοδεχούμενες, είπαν ορισμένοι, σημειώνοντας μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα του Βloomberg το οποίο εξετάζοντας τον «δείκτη Ιkea» κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μείωση 25% των τιμών στην Ελλάδα. Τo Ιkea μείωσε την τιμή μιας βιβλιοθήκης Βilly κατά 22%, στα 35 ευρώ, από 45 ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο, ανέφερε το Βloomberg, την ώρα που η μέση τιμή του ίδιου προϊόντος σε 37 χώρες μειώθηκε κατά 7,6% στα 55,54 δολάρια.

Μειώσεις τιμών διαπιστώνονται πάντως στην ίδια βιβλιοθήκη σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κάτι που αποδίδεται και στα προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι θα τονώσουν τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Συνολικά εξάλλου αρκετοί σήμερα θεωρούν πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε ακραία επίπεδα και ότι σε τελική ανάλυση κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την πτώχευση της Ελλάδας. Για τις χρηματαγορές ωστόσο, ως σήμερα οι Αρχές της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους ως κρίση ρευστότητας, ενώ οι αγορές τείνουν να θεωρούν ότι η καρδιά του προβλήματος είναι η αφερεγγυότητα από ένα ή και περισσότερα κράτη.

Ετσι, μπορεί σήμερα το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ να αποτρέπει κάποια χρεοκοπία, ωστόσο οι αδύναμες «περιφερειακές» χώρες θεωρείται πως παραμένουν εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, κάτι που ενδεχομένως να μεταβάλει τους συσχετισμούς και να οδηγήσει σε νέα προβλήματα τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία της χώρας μας, η οποία θα ψάχνει μάλλον για πολύ καιρό ακόμη τον βηματισμό της.

mantik@tovima.gr