Προβληματισμό στους επενδυτές δημιούργησε η χθεσινή αποτυχία του πορτογαλικού δημοσίου να συγκεντρώσει το μέγιστο ποσό που ήταν διατεθειμένο να αντλήσει από τις αγορές, αλλά και το «αλμυρό» επιτόκιο που αναγκάστηκε να πληρώσει.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν την Τρίτη για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μετά τις επιτυχημένες νέες εκδόσεις της Ελλάδας (έντοκα γραμμάτια), της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο μίλησε για το τέλος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του σε αμερικανική οικονομική εφημερίδα υπογράμμισε ότι από εδώ και στο εξής οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.

«Φρένο» στην αισιοδοξία έβαλε όμως το γεγονός ότι το πορτογαλικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές 750 εκατ. ευρώ έναντι σχεδιασμού για πώληση τίτλων ισόποσης αξίας με μέγιστο το 1 δισ. ευρώ. Διατέθηκαν 4ετείς και 10ετείς τίτλοι, τα κουπόνια των οποίων διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εκδόσεις, ενώ αντλήθηκαν 450 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, στο 4ετές ομόλογο το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,60% και η μέση απόδοση στο 4,695% από 3,621% στην αντίστοιχη τελευταία δημοπρασία, ενώ το προσφερόμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές. Από την άλλη, στο 10ετές ομόλογο το κουπόνι ανήλθε στο 4,8%, με τη μέση απόδοση να αναρριχάται στο 6,251% από 5,332% την προηγούμενη φορά, ενώ ο βαθμός υπερκάλυψης έφτασε τις 4,9 φορές.

Στις αγορές ομολόγων υπήρξε νέα μείωση των spreads (διαφορά απόδοσης) από τα αντίστοιχα γερμανικά στην περιφερειακή Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το spread του ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 12 μονάδες στις 872, του ισπανικού κατά 7 μονάδες στις 178 και του πορτογαλικού κατά 18 μονάδες στις 377. Στην περίπτωση του ελληνικού τίτλου πλέον το spread διαμορφώνεται σε χαμηλό ενός μηνός. Καταλυτικά στην αποκλιμάκωσή του λειτούργησε η επιτυχημένη προχθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, που πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε και ο βαθμός κάλυψης της έκδοσης.