Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η ΠΑΕ ΑΕΚ κατά του προέδρου της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιου λίγο έλειψε να γίνει αφορμή ώστε να τελειώσει προτού ξεκινήσει το χθεσινό ραντεβού του με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Σταύρο Αδαμίδη. Ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ήταν ήδη εκνευρισμένος από τη στάση της επίσημης ΑΕΚ απέναντί του τις τελευταίες ημέρες- με αφορμή τη διαιτησία του κ. Μιχάλη Κουκουλάκη στο ματς ΑΕΚ- Αστέρας Τρίπολης (2-2)- και όταν ο διοικητικής ηγέτης της ομάδας πέρασε την πόρτα του γραφείου του μπήκε στη συζήτηση επιθετικά:

« Με στοχοποιείς συνέχεια με δηλώσεις σου και με κατηγορείς για όλα όσα γίνονται. Γιατί το κάνεις αυτό; Μην το ξανακάνεις. Ποιο είναι το πρόβλημά σου μαζί μου;» φέρεται να είπε (φωνάζοντας) σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες ο κ. Πιλάβιος. Ο κ. Αδαμίδης όχι απλώς δεν επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα αλλά σε ανάλογο τόνο όξυνε την ένταση: « Κατηγορώ εσένα γιατί εσύ φταις και θα συνεχίσω να το κάνω. Αντί να κρύβεσαι στο γραφείο σου θα έπρεπε να δίνεις λύσεις. Εσύ είσαι η αρχή του ποδοσφαίρου. Εσύ ευθύνεσαι για αυτές τις διαιτησίες και οφείλεις να λογοδοτήσεις στον φίλαθλο κόσμο ».

Οι «αβρότητες» συνεχίστηκαν με τον κ. Πιλάβιο να απαντά ότι « την ευθύνη που μου αναλογεί τη συμμερίζομαι, όμως δεν ευθύνομαι εγώ για τους διαιτητές που επιλέγονται και πολύ περισσότερο για τις αποφάσεις τους » για να αντεπιτεθεί ο κ. Αδαμίδης: « Να ακούς αυτά που σου λέω και να μην παίζεις με την ΑΕΚ! Εκπροσωπούμε τον κόσμο της που είναι εξοργισμένος και μαζί σου. Είσαι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, υποτίθεται ότι είσαι πάνω από όλους. Δείξε λοιπόν επιτέλους την απαιτούμενη επάρκεια για τον ρόλο που έχεις ».

Π αρών ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Βασίλης Τεροβίτσας στον οποίο ο κ. Αδαμίδης έστρεψε τα βέλη του: « Εσείς τι είδατε, κύριε Τεροβίτσα; Τον θαυμάσατε τον Κουκουλάκη; Ποια είναι η άποψή σας για τη διαιτησία; ».

« Κύριε Αδαμίδη, μη με ειρωνεύεστε. Είδα αυτό που είδε όλη η Ελλάδα. Οτι ο Κουκουλάκης δεν υπέδειξε τέσσερις παραβάσεις,όλες εις βάρος της ΑΕΚ » απάντησε ο κ. Τεροβίτσας ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα της Ενωσης για διαγραφή του κ. Κουκουλάκη από τους πίνακες δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

Πάντως ο κ. Αδαμίδης έλαβε προφορική διαβεβαίωση ότι ο κ. Κουκουλάκης δεν θα σφυρίξει εφέτος σε άλλον αγώνα της Σούπερ Λίγκας και αυτό δήλωσε εξερχόμενος από τα γραφεία της ΕΠΟ ρίχνοντας και τη «βόμβα» για αποχώρηση της ΑΕΚ από ματς πρωταθλήματος (ή ακόμη και από την ίδια τη διοργάνωση) αν πέσει ξανά θύμα ανάλογων διαιτητικών αδικιών. « Ο κ. Κουκουλάκης δεν πρέπει να ξαναδιαιτητεύσει εφέτος και ελπίζουμε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Οι αγωγές είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή, ειδικά αν δεν το κάνει. Η ΑΕΚ δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές κι αν χρειαστεί να αποχωρήσουμε, ως πρωτοπόροι πάντα, θα το κάνουμε. Δεν πιστεύω όμως πως θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό » κατέληξε ο κ. Αδαμίδης. Εν τω μεταξύ, η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κάλεσε σε απολογία (με την κατηγορία δυσφήμισης του αθλήματος) τον κ. Αδαμίδη για τα όσα δήλωσε κατά της διαιτησίας μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά και για τη συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΚ. Για τη συμπεριφορά οπαδών των ομάδων τους την 3η αγωνιστική κλήθηκαν από τους αθλητικούς δικαστές και οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής, Καβάλα, Πανιώνιος και Πανσερραϊκός.

Τον οπαδικό Τύπο στοχοποιεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ
Την άποψη ότι γίνεται επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προβλημάτων με τη διαιτησία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος. « Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η διαιτησία δεν είναι μόνο επικοινωνία, που έχει να κάνει με τον κόσμο και τις εφημερίδες. Διαβάζω και βλέπω τις οπαδικές εφημερίδες. Καταλαβαίνω ότι θέλουν να πουλήσουν. Αλλά γιατί τέτοιο μένος, τέτοιο μίσος; Παλιά είχαμε τη λεγόμενη καζούρα, τον χαβαλέ. Τώρα βλέπεις μόνο μένος. Να χυθεί αίμα και τι στον κόσμο! Αυτό πουλάει. Είναι δυστύχημα όμως και οι παράγοντες φταίνε, όλοι φταίμε » υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βασίλης Χατζηαποστόλου χαρακτήρισε δίκαιη την αγανάκτηση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Σταύρου Αδαμίδη, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι η διαιτησία δεν έχει μέλλον χωρίς τους κορυφαίους διαιτητές. « Καταλαβαίνω τον θυμό του κ. Αδαμίδη, αλλά αν πάμε στη λογική των διαγραφών σε λίγο δεν θα έχουμε διαιτητές. Αν αποκεφαλίζουμε κάθε Κυριακή και έναν από τους τοπ διαιτητές, στο τέλος θα διευθύνουν παιχνίδια ρέφερι πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας. Οταν “καθαρίζουμε” τους καλύτερους διαιτητές, να περιμένουμε χειρότερα και όχι καλύτερα » τόνισε. Ο κ. Χατζηαποστόλου πρόσθεσε ότι ο κ. Πιλάβιος δεν έχει καμία ευθύνη για τα προβλήματα της διαιτησίας και υποστήριξε ότι η συμμετοχή του κ. Κύρου Βασσάρα στον ορισμό των διαιτητών, όπως είχε προτείνει ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλης Μαρινάκης , «θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα».

Γιατί δεν συμφέρει την ΑΕΚ αποχώρηση από το πρωτάθλημα

Δεν είναι και τόσο απλό για μια ΠΑΕ να προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη ή να αποσύρει την ομάδα από έναν αγώνα ή από το πρωτάθλημα εφόσον θεωρήσει ότι αδικείται. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), « οι πάσης φύσεως διαφορές επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα ». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο προσφύγει σε πολιτικό ή δικαιοδοτικό δικαστήριο, επιβάλλονται σε βάρος του οι ακόλουθες ποινές:

1 Η ομάδα η οποία ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος όπου μετέχει, από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.

2 Εφόσον προσφεύγει φυσικό πρόσωπο (μέλος του ΔΣ, προπονητές, ποδοσφαιριστές κ.λπ.) επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο ή απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

3 Αν η διοίκηση της ΑΕΚ αποσύρει την ομάδα από το γήπεδο επειδή θεωρεί ότι αδικείται από τον διαιτητή, ο ΚΑΠ εκτός από τον μηδενισμό και ήττα με σκορ 3-0 στον συγκεκριμένο αγώνα προβλέπει « αφαίρεση 10 βαθμών από την ομάδα που θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά την έναρξή του ». Στην περίπτωση που τυγχάνει και γηπεδούχος, οι εισπράξεις του αγώνα καταλήγουν στο ταμείο της διοργανώτριας αρχής.

4 Τυχόν αποχώρηση από το πρωτάθλημα τινάζει στον αέρα της εμπορικές συμφωνίες της ΑΕΚ με τους χορηγούς που τη χρηματοδοτούν, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα στους 12.000 και πλέον φίλους της οι οποίοι έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας. Μιλάμε συνολικά για ένα ποσόν που αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ως το τέλος της σεζόν πρέπει να καλυφθεί επιπλέον άνοιγμα ύψους 9 εκατ. ευρώ. Συνεπώς μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει (και) οικονομική καταστροφή.