Η εποχή της Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε το 1993, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εγκαθιδρύει τη σύγχρονη αυτοκρατορία της με έντεκα κερδισμένους τίτλους στα 18 πρωταθλήματα Αγγλίας που ακολούθησαν.

Λογικό και επόμενο ήταν η ψηφοφορία (στην οποία μετείχαν περίπου 300.000 βρετανοί φίλαθλοι και διοργανώθηκε από τον βασικό σπόνσορα του αγγλικού πρωταθλήματος) για την κορυφαία 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ, να αναδείξει επτά ποδοσφαιριστές των «Κόκκινων Διαβόλων» και μόλις τέσσερις από τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Δανός Πέτερ Σμάιχελ συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των ψήφων για τη θέση του τερματοφύλακα, δεξί μπακ ψηφίστηκε ο Γκάρι Νέβιλ, ενώ για το αριστερό άκρο της άμυνας ο Γάλλος Πατρίς Εβρά (επίσης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ξεπέρασε οριακά τον Ασλεϊ Κόουλ της Τσέλσι.

Ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο ψηφίστηκαν οι Τζον Τέρι (Τσέλσι) και Τόνι Ανταμς (Αρσεναλ), ενώ τη θέση του αμυντικού μέσου κέρδισε ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ στην κορυφαία 11άδα της 18χρονης ιστορίας της Πρέμιερ Λιγκ Στίβεν Τζέραρντ.

Η τέταρτη θέση που δεν ανήκει σε παίκτη της Γιουνάιτεντ ήταν αυτή του ενός επιθετικού στο 4-4-2, την οποία πήρε ο Γάλλος Τιερί Ανρί (Αρσεναλ), ενώ παρτενέρ του ψηφίστηκε ο επίσης γάλλος επιθετικός των «Κόκκινων Διαβόλων» Ερίκ Καντονά.

Για τη θέση του κεντρικού μέσου έγινε σκληρή μάχη ανάμεσα στον Πολ Σκόουλς της Γιουνάιτεντ και τον Φρανκ Λάμπαρντ της Τσέλσι, ο οποίος έχασε τελικά για μία ποσοστιαία μονάδα. Στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής ο Ουαλός Ράιαν Γκιγκς, που παραμένει στο προσκήνιο από την πρώτη ημέρα της Πρέμιερ Λιγκ μέχρι σήμερα, συγκέντρωσε το 73% των ψήφων, ενώ δεξιά ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άφησε πίσω του τόσο τον πορτογάλο διάδοχό του Κριστιάνο Ρονάλντο, όσο και τον σουηδό ακραίο μέσο της Αρσεναλ Φρέντι Λιούνγκμπεργκ .

Οπως ήταν αναμενόμενο κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε ο σκωτσέζος σερ Αλεξ Φέργκιουσον συγκεντρώνοντας το 64% των προτιμήσεων. Ο Μπέντο προπονητής της Πορτογαλίας, ο Ματέους ανέλαβε την Εθνική Βουλγαρίας
Η άρνηση της Ρεάλ Μαδρίτης να παραχωρήσει για λίγες ημέρες τον προπονητή της κ. Ζοζέ Μουρίνιο στην Εθνική Πορτογαλίας, οδήγησε την ομοσπονδία της χώρας της Ιβηρικής στο να επιλέξει τον άλλοτε διεθνή αμυντικό μέσο της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας κ. Πάουλο Μπέντο ως διάδοχο του κ. Κάρλος Κεϊρόζ που απομακρύνθηκε μετά το αποτυχημένο ξεκίνημα της Πορτογαλίας στα προκριματικά του Εuro 2012 (4-4 με την Κύπρο και ήττα 0-1 από τη Νορβηγία).

Σε αλλαγή ομοσπονδιακού προπονητή προχώρησε και η Βουλγαρία, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Γερμανό κ. Λόταρ Ματέους. Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με προοπτική ανανέωσης για ακόμη δύο χρόνια.

Εξάλλου, ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας κ. Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι δέχτηκε πρόταση από την αμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αναλάβει την Εθνική των ΗΠΑ αλλά την απέρριψε «επειδή δεν μου έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα είχα τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας».