Η πρωτοβουλία του κ. Σ. Βαλυράκη να ζητήσει χθες τη δίωξη του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη διέλυσε κάθε δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων- του ΠαΣοΚ και της ΝΔ- για την υπόθεση της Siemens, τα οποία οδεύουν πλέον και πάλι στην έκδοση ξεχωριστών πορισμάτων.

Το κλίμα ομοφωνίας που επικρατούσε ως τώρα διέκοψε η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής να αποστείλει επιστολή προς τους εφέτες ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» με την οποία τους ενημερώνει ότι προέκυψε «με περισσή σαφήνεια ότι οι εκ του νόμου εντεταλμένοι εκπρόσωποι του ΟΤΕ ουδέποτε ενεργοποίησαν τις ευνοϊκές για τον ΟΤΕ ρήτρες της Σύμβασης 8002/1997 ενώ όφειλαν ως εκ της ιδιότητάς τους αλλά και όντας ταυτόχρονα σε θέση να διαπιστώσουν το πρόδηλο υπερτίμημα που ο ΟΤΕ καλούνταν να πληρώσει». Καταλογίζεται στους εκπροσώπους του Οργανισμού ότι δεν προέβησαν στους ελέγχους εκείνους που θα έπρεπε ώστε να διακριβωθεί «εάν οι πωλήσεις από την Siemens προς τον ΟΤΕ ήταν υπερκοστολογημένες και στην περίπτωση αυτή να ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες ρήτρες» . Η ζημία που υπέστη ο ΟΤΕ υπολογίζεται από τον κ. Βαλυράκη σε 200 εκατ. ευρώ. Οταν ο κ. Βαλυράκης ανακοίνωσε στην Επιτροπή την αποστολή του επίμαχου εγγράφου προς τη Δικαιοσύνη με την ομόφωνη θέση των κομμάτων, δεν διατυπώθηκε κάποια ένσταση. Λίγες ώρες αργότερα, η ΝΔ εμφανίστηκε να διαφοροποιείται δηλώνοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των μελών όλων των διοικήσεων του ΟΤΕ και προ του 2005, οπότε ανέλαβε ο κ. Βουρλούμης και συγκεκριμένα από το 1997 ως σήμερα. Οπως δήλωσε ο κ. Κ.Τζαβάρας «έχει προκύψει ευθύνη όλων των διοικήσεων για παράλειψη ενεργοποίησης των ρητρών», ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν καλυφθεί η παράλειψη αυτή, τότε οι βουλευτές της ΝΔ θα ζητήσουν από τον αρμόδιο εισαγγελέα να διευρύνει χρονικά τη δίωξη».

Η απάντηση του ΟΤΕ
«Η Διοίκηση του ΟΤΕ που ανέλαβε το 2004,είναι η μόνη που προσπάθησε να ρίξει φως στα σκάνδαλα που κατά το παρελθόν ταλάνιζαν τον Οργανισμό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου μετά την επιστολή που εστάλη από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens προς τους ειδικούς ανακριτές. «Ηδη, από τις αρχές του 2008, ο ΟΤΕ έχει ενάγει τη Siemens στα γερμανικά δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση, καθώς και τα ονόματα των στελεχών του που τυχόν δωροδοκούσε» προστίθεται στην ανακοίνωση.