ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Εκαναν τα πάντα για να δείξουν ότι οι σχέσεις τους είναι εγκάρδιες και ότι τίποτε δεν τις έχει διαταράξει. Ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ έβαλαν χθες στη Νέα Υόρκη τελεία και παύλα στην αντιπαράθεσή τους για το θέμα των γαλλικών απελάσεων των Ρομά, την οποία μάλιστα χαρακτήρισαν «ασήμαντη και αβάσιμη», αποδίδοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντησή τους, στο περιθώριο της έναρξης της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΟΜD), η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Σαρ κοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας «αιφνιδιάστηκαν από την αβάσιμη πολεμική των μέσων ενημέρωσης» η οποία ακολούθησε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου την οποία είχε παραχωρήσει στο τέλος εκείνης της συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ στηρίζει την πολιτική εκδίωξης των Ρομά, την οποία έχουν επικρίνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε μάλιστα ότι η καγκελάριος επρόκειτο να προχωρήσει στην «εκκένωση καταυλισμών» στη Γερμανία εντός των προσεχών εβδομάδων.

Το Βερολίνο τον διέψευσε αμέσως, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βερστερβέλε έκανε λόγο για «παρεξήγηση». Η χθεσινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ έγινε « κατόπιν πρότασης της Γερμανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας όμως ότι ήταν επιθυμία και των δύο ηγετών.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ εξαπέλυε μύδρους κατά του γάλλου προέδρου. «Ο Σαρκοζί… μπερλουσκονίζει» είπε ο άλλοτε «Κόκκινος Ντάνι» στην εφημερίδα «Le Ρarisien». Ο Οικολόγος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο χαρακτήρισε «σούπερ κλόουν της πολιτικής», προς τον γάλλο πρόεδρο στο θέμα των Ρομά βλάπτει την εικόνα μόνο του Σαρκοζί και όχι της Γαλλίας.