Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και εις εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χαγιατί Γιαζιτζί ήταν σαφής όταν ολοκλήρωνε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, την ομιλία του στο 6ο Ελληνοτουρκικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο που διεξήχθη εφέτος στη Σμύρνη. Ζήτησε, παρουσία του αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου να επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και να ανταποδώσει την επίσκεψή του αυτή ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Γκιουλ. Οι συναντήσεις, είπε, ανάμεσα στις δύο χώρες να διεξαχθούν και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη στιγμή που οι δύο πρωθυπουργοί έχουν ήδη ανταλλάξει επισκέψεις. Ουδείς γνωρίζει εάν ο κ. Γιαζιτζί (που ειναι υπεύθυνος του Οικονομικού Κύκλου της τουρκικής κυβερνήσεως) όταν απηύθυνε αυτήν, την έστω και έμμεση, πρόσκληση προς τον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία, είχε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο Γκιουλ, ή εάν μετέφερε μήνυμα του, μέσω του κ. Πάγκαλου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως νάχει το πράγμα οι Τούρκοι επίσημοι στο ελληνοτουρκικό δημοσιογραφικό συνέδριο, ξέφυγαν στις ομιλίες τους από το αυστηρό τουρκικό πρωτόκολλο, όσον αφορά τις ελληντουρκικές σχέσεις. Ναι, μεν δεν παρέλειψαν να σημειώνουν (το κλασσικό πλέον) πόσο κοντά βρέθηκαν οι δύο λαοί με τους σεισμούς και πόσο θέλουν οι Τούρκοι να βοηθήσουν τους γείτονές τους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, αλλά δεν είπαν τίποτα ούτε για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ή για την συνεκμετάλλευσή του, ούτε για την υφαλοκρηπίδα, ούτε για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ζήτησαν αυτή τη φορά συγκεκριμένα πράγματα, όπως διευκολύνσεις στη βίζα για επίσκεψη όχι μόνον Τούρκων επιχειρηματιών, αλλά και πολιτών στην Ελλάδα και να υπάρξουν περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στα παράλια της Τουρκίας. Ήδη, όπως αποκάλυψαν, περί τους 300 Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή στην Τουρκία και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πόσο πολύ αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Προς όφελος όμως της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν ειπώθηκε.

Ο κ. Πάγκαλος βεβαίως δεν έμεινε στο θέμα της βίζας, που είναι ζήτημα Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρ΄ότι υποσχέθηκε ότι θα το κοιτάξει, ούτε στις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις. Μίλησε για την ανάγκη να αρθεί το περιβόητο casus beli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, υπενθύμισε ότι το μοναδικό πρόβλημα που υφίσταται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και έσπευσε να ξεπαθαρίσει ότι η Αγία Σοφία, δεν είναι ούτε τουρκική, ούτε ελληνική, τη στιγμή που ανήκει στην ανθρωπότητα.

Κατά τα άλλα οι Τούρκοι διοργανωτές έδειξαν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Πάγκαλου, αφού έσπευσαν να τον συναντήσουν τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο νομάρχης της Σμύρνης, αλλά και να βρεθούν σημαντικές χορηγίες για το Συνέδριο, από το γραφείο επικοινωνίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν, έως τράπεζες, επιχειρηματίες, ταξιωδιωτικά γραφεία, επιμελητήρια και αεροπορικές εταιρίες.