ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Προσπάθεια διαμεσολάβησης για τη συνεννόηση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν ανέλαβε χθες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος βρίσκεται μεν στις ΗΠΑ, αλλά σε συνθήκες πολιτικής απομόνωσης. Τη συνάντηση ζήτησε η ιρανική πλευρά, με αδιευκρίνιστη ατζέντα και πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, και παρ΄ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενό της, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι κ. Γ. Παπανδρέου λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, αφού σήμερα θα συναντήσει τον αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν και ασφαλώς θα τον ενημερώσει για τη συζήτηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο.

Χθες το πρωί, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα του ΟΗΕ για τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών, στη βάση ενός κειμένου το οποίο υπεγράφη πριν από δέκα χρόνια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μείνει πίσω από τους στόχους που είχε θέσει η ίδια και ότι οι επιδόσεις της είναι απογοητευτικές, καθώς σήμερα 1,4 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Υποσχέσεις για ανάκαμψη στη Wall Street
Ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός χθες στο γεύμα που του παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα εφάρμοσε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών στην ιστορία της ευρωζώνης. «Πετύχαμε τους στόχους μας και συχνά βρισκόμαστε πιο μπροστά» είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Εξήγησε τις αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα που αποσκοπούν στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα. «Ανοίγουμε τις αγορές σε αγαθά και υπηρεσίες αλλά και στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές εκτιμούμε ότι θα αυξήσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας κατά 5%-6%».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Υποδομών. «Θα αξιοποιήσουμε, είτε με ιδιωτικοποιήσεις είτε με κεφαλαιοποίηση, την ακίνητη δημόσια περιουσία η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 270 δισ. ευρώ και είναι περίπου ισάξια με το δημόσιο χρέος» τόνισε.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Πιστεύω ότι τα spreads θα πέσουν και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επιστρέψει, όταν οι αλλαγές που κάνουμε αποδώσουν καρπούς. Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή» σημείωσε. Επενδύσεις 5 δισ. από το Κατάρ
Κοινή συμφωνία για επενδυτικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα με το Κατάρ στη Νέα Υόρκη. Η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία και δεν αποκλείεται να μπουν οι υπογραφές στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του του Κατάρ κ. Αλ Θάνι. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ήδη η κατ΄ αρχήν συμφωνία για τον Αστακό, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με πρώτο στην ατζέντα του Κατάρ το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Παράλληλα, υπάρχει κινητικότητα στα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης θα έχει συναντήσεις με τον ρώσο υφυπουργό Αλ. Γιακοβένκο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρ. Μόρνινγκσταρ για το ίδιο αντικείμενο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Κουβέλης, η Ελλάδα προσδoκά τη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς ώστε να προχωρήσει ο αγωγός ΙΤGΙ ο οποίος είναι πιο ώριμος και να αποσυνδεθεί από τον Ναμπούκο ο οποίος έχει «κολλήσει».

Αχμαντινετζάντ: Είμαστε υπερδύναμη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Π ροκλητικός έναντι των ΗΠΑ, και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους, εμφανίστηκε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αssociated Ρress ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του «μετατρέπεται σε δεύτερη υπερδύναμη μετά τις ΗΠΑ» και προκάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να λάβει μέρος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί του, πρόταση την οποία απέρριψε ο Λευκός Οίκος.

« Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο δύο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα- και αυτές είναι οι ΗΠΑ και το ΙράνΣυνεπώς το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από το πώς θα συνεργαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις. Το μέλλον ανήκει στο Ιράν » σημείωσε. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν με αγωνία δύο ομιλίες: « Μία από τις ΗΠΑ και μία από την ιρανική αντιπροσωπεία ».

« Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ιράν με την ειρηνική πολιτική του, τη φιλία και τη δικαιοσύνη όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την παγκόσμια διαχείρισηαλλά είναι και διεθνώς αναγνωρισμένο » τόνισε. Υποστήριξε ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι απλώς ένα πρόσχημα, « καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν και ίσως να είναι βέβαιες ότι το Ιράν δεν διαθέτει και δεν επιδιώκει να αποκτήσει (πυρηνικά) όπλα ». Αυτό είναι το έβδομο ταξίδι του ιρανού προέδρου στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει, όπως κάθε χρόνο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Αλεξ Ρόντος ξανά στο διπλωματικό προσκήνιο
Ο υπουργός κ. Δ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «θεσμική θέση» αλλά τον χαρακτήρισε «βαθύ γνώστη των Βαλκανίων»
O κ. Δ. Δρούτσας επιβεβαίωσε προχθές από τη Νέα Υόρκη, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο Αλεξ Ρόντος, επί χρόνια συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου , έχει ρόλο στο Σκοπιανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε δημοσία ότι «ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων.Υπήρξε και στο παρελθόνσυνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών». Και παρά το γεγονός ότι επέμεινε ότι «δεν έχει καμία θεσμική θέση,δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο» πρόσθεσε με νόημα: «Αν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο».

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πληροφορίες, ο άλλοτε στενότατος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών έχει επωμιστεί το βάρος να διερευνήσει τις προθέσεις της σκοπιανής πλευράς.

Ερωτηθείς δε για το αν η κυβέρνηση ασκεί «μυστική διπλωματία» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας (πΓΔΜ), ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία. Εχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εμείς, όμως, είμαστε της απόψεως ότι απευθείας επαφές με τη σκοπιανή πλευρά μόνο να βοηθήσουν μπορούν αυτή τη διαδικασία από τον ΟΗΕ». Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά τόσο στις συναντήσεις του έλληνα Πρωθυπουργού με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι όσο και στις δικές του με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι .

Επειτα μάλιστα από δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι συζητήσεις για το θέμα γίνονται και σε άλλα επίπεδα, όπως π.χ. μέσω των ελλήνων ευρωβουλευτών που συμμετέχουν σε επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με το Σκοπιανό. Και ανέφερε χαρακτηριστικά τα ονόματα των κυρίων Μαριλένας Κοππά και Αννυς Ποδηματά , αλλά και των κκ. Σ. Λαμπρινίδη και Γ. Κουμουτσάκου. Επέμεινε όμως ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μπει δημοσίως σε ονοματολογία, τονίζοντας πάντως ότι αν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα των Σκοπίων, αυτή θα πρέπει να γίνει.