Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «αυτές οι ειδικές συναντήσεις, που μας δίνουν την ευκαιρία να ανταλλάζουμε ιδέες για σημαντικά θέματα και σχετίζονται με την ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αρχίζουν να γίνονται ένα θεσμικό όργανο και πολλοί από εμάς περιμένουμε να συναντηθούμε εδώ κάθε Σεπτέμβρη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω, επίσης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή μας την περασμένη χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με μια άνετη πλειοψηφία».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

-Φέτος, το μείζον θέμα που κυριαρχεί στον ΟΗΕ είναι η πρόοδος των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας είναι
εξαιρετικά σημαντικοί για ένα προοδευτικό, παγκόσμιο οργανισμό, όπως είναι ο δικός μας, δεδομένου ότι συνδέονται με τις προσπάθειες για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, την προώθηση ανοικτού, χωρίς διακρίσεις, πολυμερούς εμπορίου και χρηματοπιστωτικού συστήματος, την χρηστή διακυβέρνηση και την ελάφρυνση του χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες.

-Η πρόοδος στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας είναι αλληλένδετη με την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την
οικονομική κρίση. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου μας πέρσι, εδώ στη Νέα Υόρκη, δυστυχώς, αποδείχθηκαν σωστές. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η καθιέρωση της εποπτείας και μηχανισμών ελέγχου εξελίσσεται πολύ αργά. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, όπως μια παγκόσμια οικονομική φορολογία συναλλαγών, δεν προχώρησε.

– Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση θα επιβραδύνει το ρυθμό υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Τα
τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η οικονομική κρίση εμπόδισε τη μείωση της φτώχειας και αυτό εμποδίζει την πρόοδο προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

-Η κρίση έχει αντίκτυπο σε βασικούς τομείς των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πείνα, την
παιδική και μητρική υγεία, την ισότητα των φύλων, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τον έλεγχο των νόσων. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και πέραν του 2015 ( το 2015 ήταν ο στόχος του ΟΗΕ που είχε θέσει όταν αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε). Είναι ζωτικής σημασίας να υψώσουμε τη φωνή μας και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε, κατά τη διάρκεια της παρούσας ανασκόπησης στη Σύνοδο Κορυφής, να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον καλύτερο δυνατό σχέδιο δράσης που θα κάνει τα πράγματα να κινούνται προς τα εμπρός.

-Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, με πιο συντονισμένο τρόπο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είναι προφανές ότι η παγκόσμια διαδικασία ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σε θέση να εγγυηθεί τη μετάβαση σε μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Υπάρχει ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες και μέτρα. Η οικογένειά μας έχει, από την αρχή της κρίσης, συγκεκριμένες προτάσεις στον πίνακα για το πώς να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

-Η κρίση δεν επηρέασε μόνο την πρόοδο προς την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οδήγησε επίσης σε μετατόπιση της χάραξης πολιτικής και της κοινής γνώμης μακριά από την ημερήσια διάταξη της αλλαγής του κλίματος. Υπάρχει απόδειξη ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει πλέον μακροπρόθεσμες συνέπειες στην περίοδο 2010-2015.

-Είναι ατυχές το γεγονός ότι, υπό το φως της διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ στο Κανκούν, στο τέλος του έτους, δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, οι πρόσφατες μαζικές πλημμύρες στο Πακιστάν και την Κίνα, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στη Ρωσία και η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δημιούργησε μια επείγουσα η ανάγκη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.