Για μία ακόμη φορά, ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με κάθε λογής σκωπτικά σχόλια και ειρωνείες λόγω της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, όπως καταγράφεται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Και όχι άδικα, καθώς για μία ακόμη χρονιά οι εξαγγελίες περί απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά τους παραμένουν ανεκπλήρωτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικόνα ανεξήγητου πλουτισμού τους.

Οπως είχε υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση, οι δηλώσεις αυτές θα έπρεπε να αναρτηθούν από εφέτος στο Διαδίκτυο. Αλλά παραδόθηκαν και πάλι σε… χαρτοκιβώτια!

Ταυτόχρονα παραμένει απορίας άξιον πώς κατορθώνουν ορισμένοι βουλευτές να αγοράζουν ακίνητα και να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους, όταν εξακολουθούν να δηλώνουν ως μοναδική πηγή εσόδων τη βουλευτική τους αποζημίωση, η οποία, κατά δήλωσή τους, δεν επαρκεί ούτε για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα των πολιτικών τους γραφείων.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πλούτισε ύποπτα ένας βουλευτής ή ένας υπουργός μόνο και μόνο επειδή όταν μπήκε στη πολιτική κατείχε ένα- δύο ακίνητα και τώρα εμφανίζεται με πολύ περισσότερα. Αλλά όταν υπάρχουν βουλευτές που κατέχει ο καθένας τους τόσα ακίνητα όσα έχει ένα ολόκληρο… χωριό, τότε είναι φυσικό να δημιουργούνται εντυπώσεις! Το πιθανότερο είναι ότι κληρονόμησε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή ότι προστέθηκε στην προσωπική του περιουσία εκείνη της συζύγου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί αν δεν υπάρξει κάποτε αναλυτική αιτιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του καθενός και αν δεν γίνει ουσιαστική παρουσίαση των ακινήτων και των καταθέσεων που κατέχουν.

Από την άλλη πλευρά, η σπίλωση των ελλήνων πολιτικών οφείλεται κυρίως στους ίδιους τους πολιτικούς που σκανδαλολογούν συνεχώς εναντίον των αντιπάλων τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ο βούρκος τον οποίο δημιουργούν κάποια στιγμή σκεπάζει και τους ίδιους. Μόνοι τους άρχισαν να μιλούν για «αμαρτωλά σπίτια» και τώρα τρέχουν να τα μαζέψουν.

Ολη αυτή η κακή εικόνα κατά των πολιτικών θα αλλάξει μόνο όταν αποφασίσουν οι ίδιοι να θεσπίσουν κανόνες απόλυτης διαφάνειας για τα οικονομικά τους. Τα ειρωνικά σχόλια θα πάψουν μόνο όταν θεσπίσουν μια ενιαία αποζημίωση, χωρίς κρυφά επιδόματα και μπόνους κάτω από το τραπέζι. Οι συκοφαντίες θα κοπούν μόνο όταν αναγράφουν κάθε χρόνιο στη δήλωσή τους πώς απέκτησαν το κάθε ευρώ στις καταθέσεις τους και το κάθε τετραγωνικό από τα σπίτια και τα οικόπεδά τους.

Οσο συνεχίζουν οι πολιτικοί το κρυφτούλι και τις αντεπιθέσεις που θα ακούσουμε και σήμερα για τους πολιτικούς οι οποίοι δήθεν βάλλονται αδίκως, θα βουλιάζουν όλο και περισσότερο.