Την αναβολή για το τέλος του έτους των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που θα διενεργούνταν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό τον τρέχοντα μήνα, γνωστοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έπειτα από σχετική πρόταση της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ). Σύμφωνα με την ελληνική νομισματική Αρχή, ο λόγος για την αναβολή είναι ότι μια νέα άσκηση προσομοίωσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των πρόσφατων αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης δεν θα παρείχε πρόσθετη πληροφόρηση.

Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι η απόφαση για την αναβολή ελήφθη το καλοκαίρι, πολύ πριν η κυβέρνηση αποφασίσει τη διεξαγωγή παρουσιάσεων στο εξωτερικό και πριν από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν εταιρικές ενέργειες. Παράλληλα, τονίζει ότι η άσκηση που θα λάβει χώρα προς το τέλος του έτους είναι συμπληρωματική τής εκτίμησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2 και εντάσσεται στο πλαίσιο εποπτείας του πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, « η ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε την αξιολόγησή μας για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νέα άσκηση αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει την εν λόγω αξιολόγηση ». Αναλόγου ύφους δηλώσεις έκανε και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Εwald Νowotny, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν λόγω του κινδύνου χώρας.