Τη δεκαετία του 1950 μετά τον Πόλεμο οι ελληνίδες μανάδες κουνούσαν γεμάτες συγκίνηση το μαντίλι στους γιους τους που αναχωρούσαν για την Ευρώπη και την Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εν έτει 2010 ωστόσο τον δρόμο της μετανάστευσης έχουν πάρει οι τετράποδοι «κάτοικοι» της χώρας μας! Με τις υπηρεσίες μέριμνας των δήμων να υπολειτουργούν, τις κρατικές αρχές να νίπτουν τας χείρας τους και τα καταφύγια των φιλοζωικών σωματείων να γεμίζουν ασφυκτικά, η υιοθεσία από ανάδοχες οικογένειες της Ευρώπης και της Αμερικής είναι η έσχατη (και σε τελική ανάλυση η μόνη ελπιδοφόρα) λύση για 400.000 αδέσποτα που κυκλοφορούν σήμερα στους αφιλόξενους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Μια ιστοσελίδα διαφορετική από τις άλλες έκανε την εμφάνισή της τον περασμένο μήνα στο Διαδίκτυο. Τιτλοφορείται «save a greek stray» («σώστε ένα ελληνικό αδέσποτο»)

και το περιεχόμενό της καταγράφεται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά! Διόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δημιουργός της, η 17χρονη Εριέττα Λάτση-Κούρκουλου , έχει προ πολλού εγκαταλείψει την ελπίδα ότι οι Ελληνες θα στραφούν μαζικά προς την υιοθεσία αδεσπότων και αποφάσισε να απευθυνθεί στους αλλοδαπούς φιλόζωους ως… τελευταία ελπίδα. «Οι Ελληνες συνήθως ενδιαφέρονται για καθαρόαιμα σκυλιά. Θα έπρεπε να γνωρίζουνωστόσοότι τα αδέσποτα είναι τα πιο πιστά και ευαίσθητα. Εχουν περάσει δύσκολα και εκτιμούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που θα τους δώσουν ένα σπίτι» σχολιάζει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα». «Στο εξωτερικό, αντιθέτως, οι πολίτες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και προτιμούν την υιοθεσία» προσθέτει.

Ετσι, μέσα σε μόλις δύο μήνες η Εριέττα με τη βοήθεια της κυρίας Βιβής Λευκαδίτη, εθελόντριας του φιλοζωικού κέντρου στο Κορωπί, έχει ήδη περισυλλέξει 35 σκυλιά, από τα οποία τα δέκα έχουν υιοθετηθεί από αμερικανούς πολίτες και άλλα έξι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας των εγγράφων για την αποστολή τους. «Αναλαμβάνω όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα έξοδα για την αποστολή.Οταν περισυλλέγω ένα σκυλί από τον δρόμο,φροντίζω αμέσως να εξεταστεί από τον κτηνίατρο και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Αφού είμαι απόλυτα σίγουρη ότι είναι υγιές, το μεταφέρω στον χώρο όπου φυλάσσονται και τα υπόλοιπα, βγάζω τις φωτογραφίες και τις “ανεβάζω” στην ιστοσελίδα, ελπίζοντας ότι σύντομα θα λάβω ένα e-mail από κάποιον ενδιαφερόμενο. Παράλληλα, δίνω μεγάλη σημασία στην επιλογή του “σωστού” νέου ιδιοκτήτημέσα από λεπτομερή… συνέντευξη» προσθέτει η Εριέττα.

Το πέρασμα του υποψήφιου ιδιοκτήτη από συνέντευξη ίσως φαντάζει υπερβολικό ή ελιτίστικο με τόσο πολλά αδέσποτα. «Και όμωςοφείλουμε να είμαστε επιλεκτικοίδιότι έχουμε συναντήσει εκατοντάδες περιπτώσεις αναδόχων. Πολλοί τα εγκαταλείπουν όταν τα βαρεθούν, άλλοι τα “χάνουν” ή τα κακομεταχειρίζονται» αναφέρει η κυρία Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Οπως τονίζει, το πρόβλημα απέναντι στα αδέσποτα συνδέεται και με την έλλειψη κρατικής βούλησης. «Δεν υπάρχει καμία αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των κατοικιδίων και για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών για τους κακόβουλους ιδιοκτήτες. Ας σημειωθεί ότι η μέριμνα για τα λεγόμενα “ζώα συντροφιάς” εμπίπτει σε υπηρεσία που ασχολείται με τα ζώα ως…κτηνοτροφικό προϊόν!» καταλήγει η ίδια.

Φιλόζωοι στο στόχαστρο της…Ιnterpol

Εκτός από προβλήματα υποδομών και οικονομικές δυσκολίες, τα φιλοζωικά σωματεία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πέσει συστηματικά θύματα της καχυποψίας! Ανεπιβεβαίωτες φήμες και ανώνυμες καταγγελίες ότι πίσω από τις διεθνείς υιοθεσίες κρύβεται κύκλωμα… πώλησης ζώων για τη χρήση τους ως πειραματοζώων έφεραν πολλά μέλη τους στη θέση του κατηγορουμένου – και στα όρια της υπομονής τους! Η κυρία Κλέα Μοριανού, μέλος του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Stray.gr» το οποίο περισυλλέγει αδέσποτα της Αττικής για εσωτερικές ή διεθνείς υιοθεσίες, αναγκάστηκε να αναμειχθεί σε δικαστικό αγώνα στην… Ιταλία όταν το ιταλικό Λιμενικό κατέσχεσε εννέα σκυλιά της Επιτροπής Προστασίας Ζώων του Δήμου Ψυχικού, τα οποία μεταφέρονταν από την Ελλάδα στη Γερμανία για υιοθεσία. «Υστερα από ενάμιση χρόνο ερευνών, αναρίθμητες διασταυρώσεις εγγράφων ανάμεσα σε σωματεία και αναδόχους, 15.000 ευρώ σε δικαστικά έξοδα και ακόμη περισσότερα για τα ιταλικά σωματεία που φιλοξένησαν τα ζώα το διάστημα αυτό, το ιταλικό δικαστήριο μας δικαίωσεκαθώς όλα ήταν νόμιμα! Ευτυχώς οι νέες οικογένειες των σκυλιών εξακολουθούσαν να τα περιμένουν» τονίζει η κυρία Μοριανού μιλώντας στο «Βήμα».

Οπως εκτιμά, ωστόσο, «οι Βορειοευρωπαίοι θα απαυδήσουν και θα στραφούν προς την Ισπανία και την Τουρκία όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά οι Αρχές είναι πιο συνεργάσιμες» σχολιάζει.

Μέλη φιλοζωικών σωματείων μιλούν για δεκάδες αποστολές ζώων που έμειναν ανολοκλήρωτες με διάφορες δικαιολογίες. «Το σημαντικότερο πρόβλημα στην πράξη είναι η καθυστέρηση ή ένσταση στην έκδοση ενός πιστοποιητικού κτηνιατρικής εξέτασης το οποίο οφείλουν να εκδίδουν μόλις 24 ώρες πριν από την αποστολή» σχολιάζει η δικηγόρος κυρία Αγγελική Χαροκόπου. Το δικηγορικό γραφείο της έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει περισσότερα από 80 σωματεία στις προσφυγές τους κατά των ελληνικών Αρχώνκατέληξαν ακόμη και σε καταγγελία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, μια υπόθεση που ακόμη εκκρεμεί.