«Μπαράζ» υψηλόβαθμων επαφών θα έχει κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο βασικός στόχος είναι ξεκάθαρος: η επανατοποθέτηση της Ελλάδος στον παγκόσμιο επενδυτικό και οικονομικό χάρτη. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και θέλει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Αθήνα σκοπεύει να τηρήσει απαρέγκλιτα τους στόχους του μνημονίου για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Παράλληλα όμως θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδεικνύονται από την ίδια την κρίση λέγοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται αλλάζουν τη χώρα και ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να προσελκύσει και το ενδιαφέρον αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και funds. Ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή τόσο του προέδρου του όσο και κορυφαίων στελεχών της Γουόλ Στριτ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Θα υπάρξει επίσης και γεύμα του Πρωθυπουργού με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θα μιλήσει επίσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ως συνέχεια τόσο της πρόσφατης επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα όσο και εκείνης του προέδρου του Αmerican Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι οι οργανώσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα τόσο για την εκ νέου πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές όσο και για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας και την προώθηση των συμφερόντων της.

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν (με Σκοπιανό και Κυπριακό να κυριαρχούν στην ατζέντα), τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια , ενώ θα έχει κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τις ηγεσίες της Αλβανίας, της Γεωργίας, της Ιορδανίας, της Ιαπωνίας και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν , όπου πέραν του Σκοπιανού θα κυριαρχήσει η συζήτηση για την Τουρκία- την οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως οι Αμερικανοί-, το Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή αλλά και την οικονομική κρίση.

Πράσινη ανάπτυξη με Λούλα

Ορισμένες από τις συναντήσεις που θα έχει ο κ.Παπανδρέου στην Νέα Υόρκη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Η μία είναι αυτή με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.Η Βραζιλία είναι μια χώρα με υψηλή οικονομική ανάπτυξη,η οποία όταν ανέλαβε την προεδρία ο Λούλα βρισκόταν σχεδόν στο ναδίρ.O έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει για επενδύσεις.Αλλωστε η Βραζιλία είναι μια χώρα που έκανε πράξη και την «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται ο κ.Παπανδρέου.

Επιπλέον ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με την ηγεσία του Κατάρ,που φημίζεται για τις επενδύσεις του στα ενεργειακά έργα. Το εμιράτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των κρατών που επενδύουν στην Ελλάδα,με κυριότερο project αυτό που έχει ξεκινήσει στον Αστακό,ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του εμιράτου θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία του μεγαλεπήβολου σχεδίου και να συζητήσουν νέες ευκαιρίες.

Ο φάκελος «επενδύσεις» θα βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα του κ.Δ.Δρούτσα.Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Ισραήλ,την Ινδία,τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Λιβύη.Ηδη από την επίσκεψη του κ.Νετανιάχου στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα,ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η συνεργασία σε επίπεδο επιτροπών για να διερευνηθούν και άλλα πεδία επενδυτικής παρουσίας του Ισραήλ στην Ελλάδα,όπως η διαχείριση των υδάτων.

Ενεργό ρόλο στο «κυνήγι των επενδυτών» θα έχει και ο υφυπουργός κ.Σπ.Κουβέλης,ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι της προσέγγισης με χώρες όπως η Λιβύη αλλά και με κράτη στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου,καθώς η Ελλάδα ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ανεξάρτητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού, πάντως, στις ΗΠΑ θα βρεθεί και ο υπουργός Επικρατείας,αρμόδιος για τις μεγάλες επενδύσεις,κ.Χ.Παμπούκης.Στον γνωστό του ρόλο,ως ανθρώπου των ειδικών αποστολών, ο κ.Παμπούκης θα ανιχνεύσει το επενδυτικό πεδίο και θα παρουσιάσει τόσο τους ενδιαφέροντες τομείς,όπως οι μεταφορές και η ενέργεια,όσο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για fast track επενδύσεις.

«Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» ή…

Το σκοπιανό κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, έπειτα από μήνες σιωπηρής διπλωματίας και με την ενεργό συμμετοχή του Μάθιου Νίμιτς, η Αθήνα και τα Σκόπια φαίνεται ότι έχουν βρει σημείο επαφής.Στο τραπέζι βρίσκονται συγκεκριμένες παραλλαγές του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»,ενώ απομένει η τε λική ρύθμιση των παρελκόμενων θεμάτων,όπως π.χ.το εύρος χρήσεως,η συνταγματική κατοχύρωση της λύσης και η αντιμετώπιση των αλυτρωτικών διεκδικήσεων εκ μέρους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).Ωστόσο, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές,«σε αυτά τα θέματα ισχύει το ρητό:τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλαΔεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις κατά την παρουσία του πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών κ.Δ.Δρούτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.Εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ.Νίμιτς,ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.Αρκετά πιθανή θεωρείται και μια συνάντηση ανάμεσα στον κ.Παπανδρέου και στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι- αν και προς το παρόν δεν έχει κανονιστεί.

Αλλωστε είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το Σκοπιανό και αυτό δεν είναι άλλο από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λισαβόνα.Επομένως η λύση πρέπει να βρεθεί σύντομα- κάτι που επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ),που είναι επίσης πλήρως ενήμερη των εξελίξεων.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος»,οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες παραλλαγές της νέας ονομασίας.Ενα από τα βασικά στοιχεία για να «κλειδώσει» η συμφωνία είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της λύσης στην πΓΔΜ ώστε να είναι σαφές ότι το νέο όνομα θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).Η Αθήνα εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες- κυρίως- καθώς και άλλες μεγάλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υιοθετήσουν το νέο όνομα ενισχύοντας την τελική συμφωνία.Στο σχετικό ψήφισμα μάλιστα,που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η Αθήνα επιδιώκει να υπάρχει ρητή αναφορά που θα κλείνει το κεφάλαιο του σκοπιανού αλυτρωτισμού σε όλες τις μορφές του.