Πριν από λίγο καιρό η πρώην νύφη του πρίγκιπα Καρόλου, Σάρα Φέργκιουσον, απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης με την είδηση της χρεοκοπίας της. Σιγά το πράμα! Αλλη μια ελαφρόμυαλη κοσμική κυρία που πέφτει θύμα των κακών επιλογών της. Η είδηση όμως ότι ο πρίγκιπας Κάρολος βρίσκεται «στο κόκκινο» έχει διαφορετική σημασία. Πρώτον, γιατί αφορά τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου και, δεύτερον, γιατί ο Κάρολος έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα από ιδρύματα και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, που χρηματοδοτούνται από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Και όταν οι δραστηριότητες αυτές πλήττονται από την κρίση, τότε ολόκληρο το οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το 2009 οι ζημιές από τις εταιρείες του Καρόλου έφτασαν τα 7 εκατ. ευρώ. Οπως γράφουν οι «Τimes», πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, με τον οποίο οι ζημιές των εταιρειών του Καρόλου απομυζούν κεφάλαια από τα ιδρύματα, που σε άλλη περίπτωση θα πήγαιναν για καλό σκοπό. Οι μισές φιλανθρωπικές εταιρείες είναι ελλειμματικές και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ο Κάρολος έχει δημιουργήσει γι΄ αυτόν τον σκοπό μια «ομπρέλα», το λεγόμενο Ρrince΄s Charities Foundation (Ιδρυμα για τις Φιλανθρωπίες του Πρίγκιπα, θα το λέγαμε), που συγκεντρώνει τα έσοδα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές.

Πλέγμα επιχειρήσεων
Η αρχική του ιδέα ήταν να φτιάξει ένα πλέγμα από επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ηθικούς κανόνες και θα χρηματοδοτούν με τα κέρδη τους το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του. Τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ περνούν κάθε χρόνο από τα χέρια του Καρόλου και διοχετεύονται σε περισσότερες από 20 δραστηριότητες με φιλανθρωπικό, εκπολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Είναι γνωστή η μανία του Καρόλου με την οικολογία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Το 1976, όταν έφυγε από το Ναυτικό, δημιούργησε με την αποζημίωση που πήρε το πρώτο του φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με τη δημιουργία της εταιρείας Duchy΄s Οriginals, που παράγει τρόφιμα με βιολογικές πρώτες ύλες, προερχόμενες από τα κτήματα του Καρόλου στην Κορνουάλη. Η αρχή έγινε με τα περίφημα μπισκοτάκια και η επιτυχία τους ήταν τέτοια που σύντομα η εταιρεία έριξε στην αγορά μαρμελάδες, σοκολάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, καλλυντικά και ένα σωρό άλλα προϊόντα, όλα με τη σφραγίδα του πρίγκιπα και τη διαβεβαίωση ότι προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες και ότι παράγονται χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ίδιος ο Κάρολος φρόντιζε να προμοτάρει τα προϊόντα του και να λέει ότι δοκιμάζει προσωπικά καθετί προτού το κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Χωρίς αποθεματικό
Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία συνεισέφερεως και 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο στις φιλανθρωπίες, αλλά κάποια στιγμή τα κέρδη σταμάτησαν, καθώς η ιδέα και η απήχησή της άρχισαν να ξεφουσκώνουν. Τότε άλλαξε το μάνατζμεντ και οι νέοι διαχειριστές προσπάθησαν να κατευθύνουν τα προϊόντα στην ευρεία κατανάλωση, διατηρώντας όμως τις υψηλές τιμές τουςΟπως λένε από το περιβάλλον του Καρόλου, η πορεία της εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού είναι υποχρεωμένη από το καταστατικό της να δίνει όλα τα κέρδη στο Ιδρυμα και επομένως δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αποθεματικό για τις δύσκολες εποχές σαν τη σημερινή. Τα τελευταία αποτελέσματα είναι πάντως ενθαρρυντικά και οι εφετινές πωλήσεις είναι 60% πάνω.

Αν η Duchy΄s Οriginals έχει ελπίδες να ανακάμψει, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών (School of Τraditional Αrts) που δεν είναι κερδοφόρος και από το 2006 που ιδρύθηκε δεν έχει δώσει ούτε πένα στο Ιδρυμα. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχει ζημιές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και το μέλλον της είναι αμφίβολο. Μικρότερα προβλήματα έχουν πολλές ακόμη εταιρείες και ιδρύματα και, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι «Τimes» του Λονδίνου, o Κάρολος μοιάζει να έχει χάσει το άγγιγμα του Μίδα που είχε τόσα χρόνια. Ακόμη και ένα fund που έφτιαξε με φίλους του από τον κτηματομεσιτικό χώρο και θα επένδυε σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης (ΡCF Sustainable Development) κατέρρευσε μέσα σε δύο χρόνια.

Ετήσιο εισόδημα €20 εκατ.
ΗΛΙΚΙΑ: 61ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ: Αρχαιολογίας, Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Κέιμπριτζ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Δύο γιοι από τη μακαρίτισσα Νταϊάνα. Το 2005 παντρεύτηκε τη νεανική του αγάπη Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο Κάρολος δεν εισπράττει κρατική επιχορήγηση όπως οι γονείς του. Η τεράστια κτηματική περιουσία του στο δουκάτο της Κορνουάλης (περισσότερα από 50.000 στρέμματα) και οι οικολογικού χαρακτήρα επιχειρηματικές δραστηριότητές του του επιτρέπουν να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό έργο του και να συντηρεί τον εαυτό του, την οικογένειά του και τον πριγκιπικό τρόπο ζωής του. Θα κληρονομήσει ένα τμήμα από την περιουσία της μητέρας του- έργα τέχνης, κοσμήματα, έπιπλα, άλογα και, φυσικά, ακίνητα.

ΕΣΟΔΑ: Ο πρίγκιπας είχε πέρυσι εισόδημα που ξεπέρασε κατά τι τα 20 εκατ. ευρώ και πλήρωσε φόρους που έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Υπάρχει άραγε κάτι που δεν το έχουν γράψει οι βρετανικές εφημερίδες; Ο πρίγκιψ σε αριθμούς
9.000 σημερινά ευρώ πήρε ως αποζημίωση το 1976, όταν έφυγε από το Ναυτικό.

1.000.000 άτομα έχουν ωφεληθεί από το φιλανθρωπικό έργο του.

120 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο οι 20 φιλανθρωπικές οργανώσεις του.

11 εκατ. ευρώ από το εισόδημά του Καρόλου πηγαίνει κάθε χρόνο για το φιλανθρωπικό έργο του και για την άσκηση των επίσημων καθηκόντων του. Το χαμένο στοίχημα στη Σκωτία
ΤΟ2007, όταν ο Κάρολος έμαθε ότι ένα από τα πιο ιστορικά σπίτια της χώρας, το Dumfries Ηouse στη Σκωτία, πήγαινε για πούλημα από τον ιδιοκτήτη του μαζί με το περιεχόμενό του, κίνησε γη και ουρανό για να το σώσει και να το ανοίξει στο κοινό. Είναι γνωστή εξάλλου η μανία του με τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης και γι΄ αυτόν τον λόγο έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με σταρ αρχιτέκτονες, όπως ο Νόρμαν Φόστερ, ο Ράντσο Πιάνο και η Ζάχα Χαντίντ, με αφορμή την αντίθεσή του στον μοντερνισμό. Η τιμή του εν λόγω ακινήτου (μαζί με τα έργα τέχνης και τα έπιπλά του) δεν ήταν μικρή: 50 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίστηκε εξωφρενικό από εκτιμητές. Τα μισά τα βρήκε από χορηγίες και από κρατικούς φορείς, αλλά του έλειπαν τα άλλα μισά. Επρεπε λοιπόν να δανειστεί. Επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί ως φυσικό πρόσωπο (έχουν και οι πρίγκιπες τους περιορισμούς τους), έβαλε το Ιδρυμα να δανειστεί. Ως εγγύηση για το δάνειο μπήκε μια μεγάλη κτηματική έκταση επίσης στη Σκωτία, στην οποία ο Κάρολος ήθελε να δημιουργήσει ένα πρότυπο οικολογικό χωριό με 770 κατοικίες. Τον πρόλαβε όμως η κρίση στην αγορά των ακινήτων και η αξία της γης μειώθηκε στο μισό. Ο Κάρολος ήλπιζε ότι θα πουλούσε τις κατοικίες για να πληρώσει το δάνειο, αλλά το σχέδιο έχει για την ώρα παγώσει και το χρέος παραμένει στις πλάτες του Ιδρύματος.