Σενάρια για την πολιτική τους σχέση πυροδότησε το γεύμα που είχαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Η εκτενής πολιτική συζήτηση που είχαν εφ΄ όλης της ύλης τροφοδότησε και αναφορές για μελλοντική τους συνεργασία, μετά και την πολιτική απομόνωση του πρώην υπουργού από τη Ρηγίλλης, αν και μια τέτοια προοπτική διαψεύδεται και από τις δύο πλευρές, που απλώς αναφέρονται στις καλές σχέσεις τους.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών δεν διαταράχθηκαν καθόλου τους τελευταίους μήνες, ενώ υπήρχε επαφή ακόμα και μετά τη διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη, την οποία είχε υποστηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολιτικό «μενού» στο γεύμα ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εξελίξεις στην ευρύτερη οικογένεια της Κεντροδεξιάς, η στρατηγική της ΝΔ εν όψει των εκλογών, οι κινήσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, η κριτική που ασκείται για την πολιτική της ΝΔ σε πολλά θέματα, αλλά και το κλίμα που επικρατεί τόσο στην κομματική βάση όσο και στην ΚΟ.

Αμέσως μετά το γεύμα, οι δύο πολιτικοί συνάντησαν τυχαία στο μπαρ του ξενοδοχείου τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κ. Κιλτίδη, με τον οποίο ήπιαν καφέ και συζήτησαν επί αρκετή ώρα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και τα εσωκομματικά της ΝΔ.

…και ο Κυριάκος με τη διαγραφή

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης

Ζ ωηρές επιφυλάξεις για τη στρατηγική της ΝΔ εξέφρασε χθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κυρ.Μητσοτάκης, ο οποίος κατέθεσε δημόσια τη διαφωνία του για την αποχώρηση του κόμματος από τις εξεταστικές επιτροπές, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για θετικές διατάξεις του μνημονίου, φλερτάροντας ανοιχτά με τον κίνδυνο πειθαρχικών κυρώσεων εις βάρος του.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί με παρέμβασή του (Ρ/Σ Αθήνα 9,84)

ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για το κόμμα του να είχε παραμείνει στην Επιτροπή για το Βατοπαίδι, «έτσι ώστε να μπορεί να θέσει η ΝΔ τις ερωτήσεις της, σε οποιοδήποτε μάρτυρα η επιτροπή αποφασίσει να καλέσει» και έριξε το «καρφί» του: «Ελπίζω να μην επιλέξουμε να αποχωρήσουμε και από άλλες επιτροπές στο μέλλον,έστω και αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι επιτροπές αυτές γίνονται για λόγους πολιτικών διώξεων…».

Παράλληλα δεν δίστασε να επικρίνει την ως σήμερα στάση της ηγεσίας, με την αναφορά ότι η ΝΔ «δεν θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά, α ν δεν αναμετρηθεί με τις αρνητικές πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος της». Με τον χαρακτηρισμό «μεταρρύθμιση» για τον Καλλικράτη, αν και είπε ότι έχει ελαττώματα, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την «αντιμνημονιακή» στρατηγική της ΝΔ εν όψει των εκλογών, λέγοντας: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να είναι αυτοδιοικητικές» . Οσο για το μνημόνιο, όντας αρκετά ειλικρινής παραδέχθηκε ότι η ΝΔ έχει υπερψηφίσει περίπου τα μισά νομοσχέδια τα οποία η κυβέρνηση έχει φέρει προς ψήφιση, ενώ είπε ότι «υπάρχουν διατάξεις του μνημονίου,ειδικά αυτές που αναφέρονται σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό».