«Ανωθεν εντολές» αναμένουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ οι οποίοι μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπαίδι προκειμένου να λάβουν απόφαση για το αν και πώς θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Καραμανλή μετά την κατάθεση της κυρίας Πελέκη.

Η σπουδή του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη να ζητήσει την άμεση κλήτευση του κ. Καραμανλή, ενώ νωρίς το πρωί την κεντρική γραμμή έδωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, λίγες ώρες μετά τη στροφή στην υπερασπιστική γραμμή της κυρίας Πελέκη που απέδωσε στον τέως πρωθυπουργό την «κεντρική πολιτική ευθύνη» για την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στη Μονή ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδα, δημιούργησε προβληματισμό στις τάξεις των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης.

Η λήψη απόφασης ανεβλήθη για την προσεχή συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, ενώ όπως υποστήριζαν βουλευτές του ΠαΣοΚ τη θέση τους δυσχεραίνει η απουσία της ΝΔ, η οποία έχει αποχωρήσει από τις εργασίες της Επιτροπής και άρα είναι δύσκολο να λάβουν μόνοι τους αρνητική απόφαση εάν επιμείνουν τα άλλα κόμματα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ι. Αμοιρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο» να κληθεί ο κ. Καραμανλής, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «ίσως θα ήταν καλύτερα αυτό να αποφασιστεί μετά την εμφάνιση στην Εξεταστική των εγκαλούμενων πρώην υπουργών» . Από το ΚΚΕ ο κ. Α. Σκυλλάκος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μια τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλης τόνισε ότι «οι έλληνες πολίτες απαιτούν από τη ΝΔ και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό εξηγήσεις» .