O εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Μίμης Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να εκδώσει ίσως το πιο προχωρημένο βιβλίο του. Πρόκειται για την «Εβδομη αίσθηση», ένα φιλοσοφικό- ψυχολογικό θρίλερ με ήρωες από την αρχαία Ελλάδα τους οποίους ο συγγραφέας συνδέει με ήρωες σημερινούς. Συνομιλούν δηλαδή (χάρη στον Μίμη) οι αρχαίοι Ελληνες με τους Νεοέλληνες. Εικάζω ότι πρόκειται για συνέχεια του «Ε,πρόεδρε» και ότι αυτή τη φορά δεν συνομιλεί ο Μίμης, αλλά οι αρχαίοι- μέσω Μίμη – με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

***

Πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συνέφαγε χθες στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο . Δεν πρόκειται για προσχώρηση του δεύτερου στο (μελλοντικό) κόμμα της πρώτης. Απλώς έχουν και οι δύο αρκετό χρόνο και μπορούν να συζητούν επί μακρόν για τις πολιτικές εξελίξεις.

***

Σχεδόν μόνος του βγήκε προχθές το βράδυ στις 10 από το ξενοδοχείο του στις Βρυξέλλες ο κ. Γ.Παπανδρέου και κατευθύνθηκε σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο όπου συνέφαγε με τον συνεργάτη του επιφορτισμένο με την ευθύνη των ξένων ΜΜΕ κ. Β. Παπαδημητρίου . Στο εστιατόριο ο Πρωθυπουργός συνάντησε τυχαία τον κ. Γ. Δημητρακόπουλο με τον οποίο χαιρετήθηκε θερμά αφού ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ ήταν συμμαθητής του κ. Παπανδρέου στο Κολέγιο.

***

Η αυθάδεια του κ. Αλέξη Τσίπρα για τον κ. Αλέκο Αλαβάνο συνεχίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με δηλώσεις όπως η παρακάτω: «Ελπίζω όταν θα φτάσω κι εγώ στην ηλικία των 60 να έχω τουλάχιστον 20 χρόνια που θα έχω αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο διότι θα έχω κι άλλα πιο σπουδαία πράγματα να κάνω για την Αριστερά και για τον τόπο». Στην πραγματικότητα πρόκειται για τολμηρή αυτοκριτική. Ο κ. Τσίπρας διαισθάνεται ότι στα 40 του (δηλαδή σε πέντε χρόνια), ο μόνος τρόπος για να κάνει «σπουδαία πράγματα για την Αριστερά» θα είναι μέσω της παραίτησής του από τη σημερινή θέση του.

***

Μόνο δέκα ημέρες χρειάστηκε ο κ. Ι. Ραγκούσης για να γίνει Πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό, λένε όσοι θέλουν να «πειράξουν» τον υπουργό Εσωτερικών μετά τη δημοσιοποίηση των αρμοδιοτήτων του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εννοούν ότι το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός και ο κ. Θ. Πάγκαλος θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος (ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρος στην Τουρκία) και ο κ. Ραγκούσης θα είναι «πρωθυπουργεύων». Αυτό όμως συνέβαινε και στο παρελθόν εξαιτίας της θέσεως του υπουργού Εσωτερικών ως πρώτου τη τάξει υπουργού.

Πάντως παραλίγο να συμβεί «κυβερνητική ανάφλεξη» χθες καθώς ο κ. Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στη Βουλή σε τοποθέτηση του (καλύτερου υπουργού Εσωτερικών στην ιστορία…) κ. Πρ. Παυλόπουλου περί των διευρυμένων αρμοδιοτήτων Ραγκούση, είπε ότι ο ίδιος διατηρεί τις δικές του και ότι δεν τις έχει χάσει από τον υπουργό Εσωτερικών. Αμέσως δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο υπουργός Αμυνας ενοχλήθηκε από την αναβάθμιση του υπουργού Εσωτερικών. Δεν ξέρω αν ενοχλήθηκε ή αν ήταν τυχαία αναφορά, αλλά μαθαίνω ότι οι κκ. Ραγκούσης και Βενιζέλος μίλησαν τηλεφωνικά λίγο αργότερα και συμφώνησαν να μεταδώσουν στα μέσα ενημέρωσης το (αυτονόητο) μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ τους. Δεν αμφισβητώ την κοινή υπουργική διαβεβαίωση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξει πρόβλημα…

***

Οι δηλώσεις ελλήνων υπουργών από τις Βρυξέλλες ή από άλλες ξένες πρωτεύουσες γίνονται με έναν πρωτότυπο τρόπο. Συνεργάτης μου βεβαιώνει ότι πολλοί υπουργοί μετά τις επαφές τους δεν προχωρούν σε δηλώσεις προς το συνεργείο της ΕΡΤ, πολύ απλά γιατί η λιτότητα έχει επηρεάσει και την ΕΡΤ και δεν υπάρχουν συνεργεία.

Oι υπουργοί επιστρατεύουν άτομο του Γραφείου Τύπου του υπουργείου τους, ο οποίος κρατάει την κάμερα, γίνεται η δήλωση και στη συνέχεια αποστέλλεται το υλικό ηλεκτρονικά στην ΕΡΤ και αξιοποιείται στα δελτία ειδήσεων. Πρόκειται δηλαδή για μια αξιοποίηση της παράδοσης του «οικογενειακού βίντεο» για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να «ανεβάζουν» τα βίντεο απευθείας στο Facebook.

***

Πληροφορώ τους αρμοδίους της τρόικας ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά… 3,6 εκατομμύρια ευρώ χάρη στην εργώδη προσπάθεια του κ. Φ. Πετσάλνικου . Θυμάστε ασφαλώς το περίφημο Ταμείο για την απόσβεση του δημοσίου χρέους που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Βουλής και συγκέντρωσε τελικώς το παραπάνω (μάλλον πενιχρό για τα δεδομένα του εγχειρήματος) ποσό σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χθες, δόθηκε η εντολή ώστε το παραπάνω ποσό να μεταφερθεί απευθείας σε έναν από τους λογαριασμούς διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Φυσικά, η μείωση είναι εικονική (αφού το χρέος αποτελείται από ομόλογα τα οποία πληρώνονται στην ώρα τους και όχι όποτε έχουμε κάτι παραπάνω…).