Στο κόκκινο σταμάτησαν την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα Παρασκευή, με τις μετοχές των τραπεζών να αφαιρούν τις περισσότερες μονάδες. Νευρική η συνεδρίαση «quadruple witching» στη Νέα Υόρκη μεταξύ των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σταματώντας τελικά με άνοδο.

Νέο ρεκόρ έφτασε και η τιμή του χρυσού, αγγίζοντας τα 1.284,40 η ουγγιά πριν υποχωρήσει στα 1.278 δολάρια το βράδυ της Παρασκευής.

Στην Ευρώπη, οι αναφορές στον ιρλανδικό Τύπο περί ενδεχόμενης προσφυγής του Δουβλίνου στο ΔΝΤ -που διαψεύστηκαν επίσημα- επανέφεραν το φόβο της δημοσιονομικής κρίσης και της έκθεσης των τραπεζών στο κρατικό χρέος, ρίχνοντας τις περισσότερες μετοχές των χρηματοπιστωτικών.

Στην κορυφή, η υποχώρηση της μετοχής της ιρλανδικής ΑIB κατά 11,1%, συνολικά οι μετοχές των τραπεζών στους πανευρωπαϊκούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,2%.

Στη Νέα Υόρκη, η συνεδρίαση ξεκίνησε με άνοδο με οδηγό τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Blackberry, RIM και Oracle.

Αργότερα όμως η είδηση για μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τράβηξε χαμηλότερα τους δείκτες, οι οποίοι τελικά έκλεισαν στο πράσινο.

Μεγάλο μέρος της νευρικότητας στη Γουόλ Στριτ -τα πρόσημα εναλλάσσονταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης- οφείλεται στο ότι επρόκειτο για μία από τις τέσσερις συνεδριάσεις «quadruple witching» του έτους, στην οποία λήγουν ταυτόχρονα τεσσάρων ειδών futures.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX30 έκλεισε με υποχώρηση 0,64% και ο CAC40 στο Παρίσι με πτώση 0,38%. Ο FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,57%.

Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 10.607,85 μονάδες με άνοδο 0,12% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,54%. Ο S&P500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08%.