Oύτε χθες κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο να ανακόψει το πτωτικό σερί που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και συμπλήρωσε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών. Παρά την ανοδική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέχισε την πτωτική του πορεία, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που τις προηγούμενες ημέρες είχαν κινηθεί περισσότερο αμυντικά.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 1,55%, στις 1.535,83 μονάδες, επίπεδο που αποτέλεσε και το χαμηλό της ημέρας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα, καθώς δεν ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,06%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας παρουσίασε απώλειες 0,66%, ενώ ο Small Cap της μικρής είχε άνοδο 0,28%.

Μοιρασμένες ήταν οι μετοχές ως προς το τελικό τους πρόσημο. Από τις 206 που έκαναν πράξη, οι 76 ενισχύθηκαν έναντι 78 που υποχώρησαν, ενώ 52 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν η τεχνολογία και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,50%, έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, τα ταξίδια και αναψυχή, η υγεία και η ακίνητη περιουσία.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αναιμική εικόνα που ακολουθεί τα ανοίγματα των τελευταίων συνεδριάσεων είναι χαρακτηριστική της στάσης αναμονής που τηρούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και του χρονοδιαγράμματος της ρευστότητας που ενδεχομένως θα απαιτηθεί για μια πιθανή συμμετοχή τους στην αύξηση του κεφαλαίου. Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η φθορά της μη ανακοίνωσης κάποιου φημολογούμενου τραπεζικού deal είναι ορατή στους τίτλους που είχαν τον πρώτο λόγο στις ανοδικές εξάρσεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

«Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην τήρηση κάποιων αποστάσεων από την αγορά, ειδικά στο επίπεδο των τοποθετήσεων όπου η αναθεώρηση της προσέγγισής μας θα γίνει μόνο σε κάποια τοπική υπερβολή» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι το κλίμα για το ελληνικό χρέος παραμένει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα κυριαρχεί μεταξύ των επενδυτών η έντονη δυσπιστία, η επιφυλακτικότητα, αλλά και η πεποίθηση ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αποτελεί αναπόφευκτη λύση.

Μετοχές
* ΟΤΕ: Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τίτλος του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, μετά την αμυντική στάση που είχε τηρήσει τις προηγούμενες ημέρες γενικευμένων απωλειών. Η μετοχή έκλεισε στα 5,55 ευρώ με πτώση της τάξης του 4,3%, επίπεδο που αποτέλεσε και το χαμηλό της ημέρας. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς άλλαξαν χέρια 2,29 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων διακινήθηκε υπό τη μορφή πακέτου.

* Εθνική Τράπεζα: Δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετική τροχιά ο τραπεζικός τίτλος, ο οποίος μετά τη διενέργεια των δημοπρασιών κλεισίματος βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Αφού σκαρφάλωσε ως και τα 9,29 ευρώ, τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 9,10 ευρώ με πτώση 0,87%. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρά η τράπεζα ταλαιπωρεί τη μετοχή.