Το γεγονός ότι στην (πρώην) Ανατολική Γερμανία υπήρχε συστηματικό ντόπινγκ δεν συνιστά πλέον είδηση. Οταν όμως αυτό το αποκαλύπτει ένας εκ των ηγετών του ανατολικογερμανικού αθλητικού συστήματος, τότε το θέμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Σήμερα κυκλοφορεί στη Γερμανία το βιβλίο «Οι δύο όψεις του μεταλλίου» του κ. Τόμας Κέλερ, ο οποίος υπήρξε το Νο 2 του αθλητικού συστήματος της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Στα 70 του πλέον ο πρώην ολυμπιονίκης του ελκήθρου, που σήμερα ζει ως συνταξιούχος, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει για το σύστημα του ντόπινγκ, προκαλώντας ήδη αρκετές πολεμικές. Στο βιβλίο του ο κ. Κέλερ αποκαλύπτει ότι η ανατολικογερμανική αθλητική ηγεσία αποφάσισε τη δεκαετία του 1970 να εισαγάγει το συστηματικό ντόπινγκ για να κυριαρχήσει στον ανταγωνισμό με τους Δυτικούς.

Η χρησιμοποίηση, ειδικά των αναβολικών, γινόταν κάτω από ιατρικό έλεγχο «αλλά πάντα με τη συγκατάθεση των αθλητών», αναφέρει στο βιβλίο ο πρώην ανατολικογερμανός αθλητικός ηγέτης, ο οποίος παραδέχεται ότι «ντοπάραμε αθλητές που ήταν 16 ετών αλλά και πιο νέους»! Ο κ. Κέλερ ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν περιπτώσεις αθλητών που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας ή που πέθαναν λόγω ντόπινγκ.

Οι αποκαλύψεις του κ. Κέλερ έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γερμανίας κ. Τόμας Μπαχ, ενώ η πρώην ποδηλάτισσα και θύμα του ντόπινγκ Ινες Γκέιμπελ τις χαρακτήρισε «ανεύθυνες».