Με την ψήφιση κατά πλειοψηφία και των 91 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η συζήτησή του στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μιας πολλαπλής παρέμβασης, με την οποία ρυθμίζονται πάρα πολλά θέματα, όπως υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, δομή διοίκησης, δομή δυνάμεων, Στρατολογία, αντιρρησίες συνείδησης, Ειδικοί Εφεδροι Οπλίτες, τα ακίνητα, το πτητικό επίδομα, οι Ανώτατες Σχολές και ανακοίνωσε ότι όλα εκείνα για τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση θα υπάρξει επεξεργασία.

Κάλεσε ταυτόχρονα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης – καθώς η ΝΔ το έχει, ήδη, κάνει- στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για πλήρη και διεξοδική ενημέρωση, καθώς και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στις επισημάνεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

– Για τις στρατιωτικές σχολές είπε αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει ειδική δέσμη εισαγωγής ότι το θέμα επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με συνεργασία των δύο υπουργών. «Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος τυχαία στις στρατιωτικές σχολές. Πάντα με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, πάντα με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο, αλλά με μία επιλογή που συνδέεται με την προσωπικότητα και την προοπτική», τόνισε. Ακόμη ανέφερε ότι δεν αποστρατικοποιούνται οι Ανώτατες Στατιωτικές Σχολές και διευκρίνισε ότι οι καθηγητές τους κατά το ακαδημαϊκό τους μέρος αποκτούν εγγυήσεις αντίστοιχες με αυτές των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Επίσης πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ότι προσδίδεται δυνατότητα ανάπτυξης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όχι μόνο στις
τρεις σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων) αλλά και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Αμυνας.

– Επί του θέματος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη κατάργηση και τόνισε ότι «κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την μεταβατική ρύθμιση, για να επωφεληθούμε χάρη των Ενόπλων Δυνάμεων», προσθέτοντας πως στο νέο νομοθέτημα δεν θα υπάρχει ο θεσμός αυτός, όπως δεν υπάρχει και στη νέα σύμβαση του Σκαραμαγκά.

– Σχετικά με τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δημιουργείται η νομική βάση ώστε να παραχωρηθούν κατά χρήσιν ακίνητα εκεί που είναι ώριμα τα πράγματα. «Και είναι ώριμα σε πολλές συνθήκες. Λύνουμε προβλήματα για δικαστικά μέγαρα, για νοσοκομεία, για πάρκα κ.α.», είπε.

– Για τους αντιρρησίες συνείδησης σημείωσε ότι είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεθνή Αμνηστία.

– Για τα θέματα των εξοπλισμών ανέφερε ότι εκκαθαρίζονται όλες οι εκκρεμότητες και μέσα σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε (συναινετικά) και η τροπολογία για το πτητικό επίδομα.

Ακόμη στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1/1/2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος (από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή) δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να
μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.

Αντιπαράθεση Βενιζέλου με Παυλόπουλο και Στυλιανίδη

Προηγουμένως ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως εγείρεται «μείζον θέμα συνταγματικότητας», όπως είπε, «της χθεσινής απόφασης του πρωθυπουργού να ορίσει έναν αντ’ αυτού».

Ανέφερε ότι εκδόθηκε ως κανονιστική πράξη και λέει ότι στον πρώτο τη τάξει υπουργό αναθέτει πέραν του συντονισμού και το μείζον ζήτημα νομοθετικής πρωτοβουλίας και αρμοδιότητας για έκδοση διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων πέραν του υπουργείου του.


Απευθύνθηκε δε προς τον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας, λέγοντας: «πάλι καλά που προλάβατε και φέρατε το νομοσχέδιο εσείς, θα μπορούσε να σας πει ότι θα το εισηγηθώ εγώ».

«Η συζήτηση για αρμοδιότητες,ρόλους,προσωπικές σταδιοδρομίες είναι δευτερεύουσα συζήτηση, που για εμάς δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε όλοι
στρατευμένοι σε μια προσπάθεια. Θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων να στρέψουμε τη συζήτησή μας σε μια νομικίστικη συζήτηση. Την πολιτική την επετηρίδα την καθορίζει ο λαός. Δεν περιμένει κανείς μας να τοποθετηθεί επί τη βάσει νόμων και αποφάσεων. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την άγονη συζήτηση. Επειδή είμαι πάρα πολύ μακριά από τη συζήτηση αυτή, έχω και προσωπικά την υποχρέωση να τονίσω ότι πρέπει επειγόντως να στρέψουμε την προσοχή μας στα ουσιώδη», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Ευ. Στυλιανίδης είπε προς τον κ. Βενιζέλο ότι «με εύσχημο τρόπο κρατήσατε αποστάσεις. Και καλά κάνατε» και πρόσθεσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει υπερεξουσίες σε έναν υπουργό προσβάλει το Σύνταγμα».

Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «νομικίστικη κριτική» την επιχειρηματολογία αυτή,«παρερμηνεία ή παρανάγνωση, που μεταξύ νομικών δεν μπορεί να υποστηρίζεται» και πρόσθεσε ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι μεταφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών επικοινωνιακές αρμοδιότητες, που παλιά ανήκαν στο υπουργείο Επικρατείας ή στο υπουργείο Τύπου. Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τώρα τον επικοινωνιακό συντονισμό. Τα σχήματα αλλάζουν. Η ουσία παραμένει. Πουθενά δεν λέει ότι αποκτά πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία για άλλα υπουργεία».

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εθνικής και του ΚΥΣΕΑ είναι απολύτως ακέραιες και αλώβητες».