Να αποδυναμώσει τον ισχυρό πολιτικό χαρακτήρα που προσέδωσε προχθές ο Πρωθυπουργός στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκαλώντας σύγχυση στα στελέχη του κόμματος και τις πρώτες γκρίνιες για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογράμμισε χθες ότι ο όρος «δημοψήφισμα» που χρησιμοποίησε ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφερόταν μόνο στις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» που καλούνται να επικυρώσουν με την ψήφο τους οι πολίτες, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει στην ομιλία του ότι οι εκλογές «είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, δημοψήφισμα για τον ίδιο τον “Καλλικράτη” και την επιτυχία του», συμπληρώνοντας ότι «εκεί ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας:η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ευνομία, η αποτελεσματικότητα, η δημοκρατία, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, το “πρώτα ο πολίτης”» .

Οπως επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «όταν λέμε “δημοψήφισμα”εννοούμε ότι ο λαός εμπιστεύεται τις μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι δημοψήφισμα υπό τη στενή έννοια του όρουούτε δημοσκόπηση είναι. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σχέση με τις πολιτικές πάνω στον τομέα της αυτοδιοίκησης, φυσικά και τα πρόσωπα που τις υλοποιούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλαβε χθες την εντολή να προβεί σε διευκρινίσεις μετά τις διαμαρτυρίες κυβερνητικών στελεχών που τόνιζαν προχθές μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού ότι η τακτική αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς κάθε στραβοπάτημα θα είχε αυτομάτως επιπτώσεις στο γενικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν, θα συνιστούσε μείζον πολιτικό παράδοξο εκ μέρους της κυβέρνησης να υιοθετήσει τη δημοψηφισματική λογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τη στιγμή που κατηγορεί τη ΝΔ ότι κάνει το ίδιο καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν τους δικούς της υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες σε ένδειξη αντίδρασης προς το μνημόνιο.

Η ανησυχία αυτή των κομματικών στελεχών βασίστηκε και στη γενική εκτίμηση ότι κάθε κυβέρνηση υφίσταται φθορά στις δημοτικές εκλογές, ενώ από κυβερνητικής πλευράς κυριάρχησε η άποψη ότι η αναφορά του κ. Παπανδρέου στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών του Νοεμβρίου έγινε κυρίως για λόγους κομματικής συσπείρωσης.

Εχοντας πάντως λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατανόησαν χθες ότι η μετατροπή των εκλογών του Νοεμβρίου σε δημοψήφισμα εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Δόθηκε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή να προβεί σε «διευκρινίσεις» και έτσι καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της πολιτικής πρόκλησης που συνιστούν οι εκλογές του Νοεμβρίου.