Ανοδικά για τρίτο συνεχή μήνα κινήθηκαν τον Αύγουστο οι ακάλυπτες επιταγές, η αξία των οποίων ωστόσο παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, το ποσά των επιταγών που δεν πληρώθηκαν έφθασαν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 τα 1,15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξεως του 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση τα «φέσια» παρουσίασαν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού ενίσχυση ύψους 15%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 191 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 156 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 136 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Η συρρίκνωση των «σφραγισμένων» επιταγών σε σχέση με πέρυσι συνδέεται άμεσα με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αυστηρότερη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, τη μεγαλύτερη ελαστικότητα που υπάρχει στις μεταξύ των εμπόρων σχέσεις, αλλά και στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αύξησαν τον χρόνο αναγγελίας μιας επιταγής που δεν εξοφλήθηκε στις 30 από 8 ημέρες προηγουμένως. Πτωτικά κινήθηκαν την υπό εξέταση περίοδο και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, καθώς εισήχθησαν στα συστήματα του Τειρεσία 90.000

κομμάτια αξίας 147,89 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010, ποσό μειωμένο σε ετήσια βάση κατά 7,4%.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των υποχρεώσεων που δεν αποπληρώνονται και καταγράφονται στα στοιχεία που συλλέγονται από τις αρμόδιες αρχές έχει παίξει το γεγονός ότι ακολουθείται η πρακτική της «ανακύκλωσης» των επιταγών. Οι έμποροι πλέον προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις να πάρουν μια επιταγή με μεταγενέστερη ημερομηνία από το να σπρώξουν προς τον «γκρεμό» κάποιον που τους χρωστάει χρήματα. Επιπλέον, πιο προσεκτικές είναι και οι τράπεζες, οι οποίες δεν προχωρούν στην έκδοση νέου βιβλιαρίου επιταγών αν δεν έχει προηγηθεί η εξόφληση των περισσότερων φύλλων από προηγούμενα μπλοκ που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, τα οποία επίσης σταδιακά εξαντλούνται.