Για «παρεκτροπή» της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ μίλησε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις της Επιτρόπου σχετικά με την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά, και τον παραλληλισμό που έκανε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σεσυνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Europe1» δήλωσε ότι η Επίτροπος παρεκτρέπεται, χρησιμοποιεί μια έκφραση που είναι προσβλητική, αναχρονιστική,
και δημιουργεί σύγχυση.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η κυρία Ρέντινγκ εκπροσωπεί και τις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων, ο Ερίκ Μπεσόν απάντησε: «Δεν είμαι καν σίγουρος ότι εκπροσωπεί τον ίδιο της τον εαυτό, καθότι η κυρία Ρέντινγκ είναι συνήθως πιο μετρημένη. Δεν είμαστε εδώ πάντως για να κάνουμε πολεμική. Μας θέτει δίκαια ερωτήματα, καθ’ ότι είναι προστάτης των Συνθηκών και μας ρωτάει εάν σεβαστήκαμε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η απάντηση είναι «ναι, η Γαλλία σεβάστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Γαλλία σέβεται και την δική της νομοθεσία».

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα των Ρομά δεν είναι θέμα «διεθνικό» όπως είχε ισχυρισθεί σε δεδομένη στιγμή η Ρουμάνικη κυβέρνηση.
«Με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας κάθε χώρα θα πρέπει να ασχοληθεί με τους υπηκόους της», κατέληξε ο κ. Μπεσόν.

Πιερ Λελούς: «Ανάρμοστη η παρεκτροπή της Ρέντινγκ»
Ογάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε σήμερα «ανάρμοστη παρεκτροπή» τη δήλωση της ευρωπαίας επιτρόπου Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία παρομοίασε χθες τη στάση της Γαλλίας έναντι των Ρομά με καταστάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Αυτού του είδους οι παρεκτροπές, με τις οποίες ένωσε τη φωνή της, είναι ανάρμοστες», δήλωσε ο κ. Λελούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η αντίδραση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες η κυρία Ρέντινγκ, εμφανώς ενοχλημένη από την προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης γαλλικής εγκυκλίου για τις απελάσεις η οποία στοχοποιεί ειδικά τους Ρομά.

«Προσωπικά έχω συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξερριζώνονται από ένα κράτος-μέλος (της Ε.Ε.) απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις», δήλωσε η κυρία Ρέντινγκ.

«Ως γάλλος υπουργός, ως γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού, δεν μπορώ να αφήσω την κα Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισύ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Λελούς, που σχολίασε ότι «Ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίου».

«Σήμερα το πρωί είπα ήρεμα [στην κυρία Ρέντινγκ] ότι θέλω να πιστέψω πως το πάθος της επικράτησε της λογικής», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.
Η κυρία Ρέντινγκ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να ζητήσει την έναρξη σε βάρος του Παρισιού διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εξαιτίας της ανεπαρκούς υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών και για «μεροληπτική εφαρμογή» του κειμένου αυτού.

Ο κ. Λελούς άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε επιστολή από την κα Ρέντινγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκάλυψε, ενώ από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι έλαβε κι εκείνος επιστολή από την κα Ρέντινγκ, στην οποία «ζητά εξηγήσεις για την εγκύκλιο».

«Επισημαίνω ότι οι ίδιες οι γαλλικές αρχές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου τις φέρνει σε μία κατάσταση μη ανεκτή. Επισημαίνω το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε μία νέα εγκύκλιο από την οποία απαλείφθηκαν οι αναφορές σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», σχολιάζει σήμερα από την πλευρά της η κα Ρέντινγκ στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Γαλλική πρεσβεία: «Ηρθε η ώρα για ένα ήρεμο διάλογο»

Η γαλλική προεδρία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της ευρωπαίας επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ για την κατάσταση των Ρομά στη Γαλλία, αλλά παραδέχθηκε ότι ήλθε η ώρα για έναν «ήρεμο διάλογο» με τις Βρυξέλλες, μακριά από κάθε «στείρα πολεμική».

«Το θέμα δεν είναι να ερχόμαστε σε σύγκρουση, ούτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε με το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις είναι απλώς απαράδεκτες», δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ηλθε η ώρα για έναν ήρεμο διάλογο για την εξέταση των θεμάτων εις βάθος… υπάρχει μία βούληση να διαχειρισθούμε τα θέματα επί της ουσίας παρά να
αφεθούμε σε μία στείρα πολεμική»
, δήλωσε η ίδια πηγή αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία εξοργίσθηκε από την απόκρυψη της ύπαρξης εγκυκλίου της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θέτει ως στόχο ειδικά τους Ρομά για απέλαση.

«Εγώ προσωπικά έχω συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξεριζώνονται από ένα κράτος-μέλος (της Ε.Ε.) απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις», δήλωσε χθες η κυρία Ρέντινγκ.