Νέα άνοδο στο 4,82% σημείωσε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων το Δημόσιο δανείστηκε χθες 1,17 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων) ύψους 900 εκατ. ευρώ υπήρξε σημαντική ζήτηση αλλά οδήγησε σε υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού από το 4,65% της 13ης Ιουλίου, δείγμα ότι οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στα ελληνικά χαρτιά. Ωστόσο η χθεσινή έκδοση υπερκαλύφθηκεκατά 4,54 φορές, όταν τον Ιούλιο η αντίστοιχη έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,64 φορές. Χθες υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4.084 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Ρrimary Dealers), ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου2010. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270εκατ. ευρώ. Μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, ως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12.00. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σημειώνει ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

«Το επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από το 5% που χρεώνει η ΕΕ για το δάνειο του μηχανισμού στήριξης» σημειώνει σκωπτικά το Βloomberg. Παρ΄ ότι συγκρίνει το επιτόκιο ενός βραχυπρόθεσμου και ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού, το «καρφί» για το υψηλό επιτόκιο με το οποίο «χρεώνουν» την Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι σαφές.

«Με δεδομένο το δύσκολο περιβάλλον για τα περιφερειακά χαρτιά θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό» αναφέρει η αναλύτρια Κιάρα Κρεμονέζι του χρηματοοικονομικού ομίλου UniCredit. «Η δημοπρασία καλύφθηκε επαρκώς και πήγε καλά» σημειώνει ο Χιου Γουόρδινγκτον της Βarclays Capital.

Σειρά έχει τώρα η δημοπράτηση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την ερχόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου. Στο εξής η Ελλάδα θα «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών με την έκδοση εντόκων γραμματίων δύο φορές κάθε μήνα αντί για δύο φορές κάθε τρεις μήνες.