Στο 4,82% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

Νέα άνοδο στο 4,82% σημείωσε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων το Δημόσιο δανείστηκε χθες 1,17 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων) ύψους 900 εκατ. ευρώ υπήρξε σημαντική ζήτηση αλλά οδήγησε σε υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού από το 4,65% της 13ης Ιουλίου, δείγμα ότι οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στα ελληνικά χαρτιά. Ωστόσο η χθεσινή έκδοση υπερκαλύφθηκεκατά 4,54 φορές, όταν τον Ιούλιο η αντίστοιχη έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,64 φορές.

Νέα άνοδο στο 4,82% σημείωσε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων το Δημόσιο δανείστηκε χθες 1,17 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων) ύψους 900 εκατ. ευρώ υπήρξε σημαντική ζήτηση αλλά οδήγησε σε υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού από το 4,65% της 13ης Ιουλίου, δείγμα ότι οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στα ελληνικά χαρτιά. Ωστόσο η χθεσινή έκδοση υπερκαλύφθηκεκατά 4,54 φορές, όταν τον Ιούλιο η αντίστοιχη έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,64 φορές. Χθες υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4.084 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Ρrimary Dealers), ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου2010. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270εκατ. ευρώ. Μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, ως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12.00. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σημειώνει ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

«Το επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από το 5% που χρεώνει η ΕΕ για το δάνειο του μηχανισμού στήριξης» σημειώνει σκωπτικά το Βloomberg. Παρ΄ ότι συγκρίνει το επιτόκιο ενός βραχυπρόθεσμου και ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού, το «καρφί» για το υψηλό επιτόκιο με το οποίο «χρεώνουν» την Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι σαφές.

«Με δεδομένο το δύσκολο περιβάλλον για τα περιφερειακά χαρτιά θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό» αναφέρει η αναλύτρια Κιάρα Κρεμονέζι του χρηματοοικονομικού ομίλου UniCredit. «Η δημοπρασία καλύφθηκε επαρκώς και πήγε καλά» σημειώνει ο Χιου Γουόρδινγκτον της Βarclays Capital.

Σειρά έχει τώρα η δημοπράτηση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την ερχόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου. Στο εξής η Ελλάδα θα «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών με την έκδοση εντόκων γραμματίων δύο φορές κάθε μήνα αντί για δύο φορές κάθε τρεις μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk