Η κυβέρνηση σκληραίνει τη νομοθεσία για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα θα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές για όλους όσοι παρακρατούν ΦΠΑ ή δεν αποδίδουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ενώ θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο όσοι συλλαμβάνονται από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις. Ετσι πέραν των προστίμων και της πρόσθετης φορολογίας που τους επιβάλλεται σήμερα, θα διανυκτερεύουν στα αστυνομικά τμήματα για να περάσουν την επόμενη ημέρα από το Αυτόφωρο και να τους επιβληθούν και ποινές φυλάκισης που θα προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και σε αυτό περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009, αλλά και η ρύθμιση για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα διοικητικά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση δίνει «ειδικό βάρος» στο κλείσιμο 150.000 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων που έχουν «κολλήσει» επί σειρά ετών στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς οι διαφορές του υπουργείου Οικονομικών με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αφορούν φορολογητέα ύλη άνω των 30 δισ. ευρώ και οι φόροι που θα επιβληθούν είναι μεγάλοι.

Οπως δήλωσε χθες ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς , αρμόδιος για τα έσοδα, για την αύξηση των εσόδων σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκδίκαση υποθέσεων που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται διαφυγόντα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά 10 χρόνια για την εκδίκαση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων.

Περίπου 150.000 από τις 450.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια όλης της χώρας αφορούν ακριβώς αυτές τις περιπτώσεις.

Παράλληλα οριστικοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή οι όροι της περαίωσης εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με στόχο να προχωρήσει το μέτρο που εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην Καραγεώργη Σερβίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει διατάξεις η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού του 2011. Ο κ. Κουσελάς δήλωσε επίσης ότι θα γίνουν πολύ αυστηρότερες οι ποινές για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ επεσήμανε πως οι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων, έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν. Στην αύξηση των εσόδων θα βοηθήσει και η αναδιάρθρωση του φορολογικού και του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί και οι διασταυρώσεις να αποδίδουν κανονικά και να μπορέσει να εισπράξει το κράτος τα ποσά που προκύπτουν από τους ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν από το ΣΔΟΕ έχουν ήδη κατανεμηθεί ανά Εφορία και χθες ζητήθηκε με εγκύκλιο που εστάλη προς όλους τους προϊσταμένους των Εφοριών να χρεώσουν σε προσωπικό επίπεδο τους ελεγκτές και να γίνεται απολογισμός κάθε βδομάδα για το τι έγινε από κάθε Εφορία. Ο κ. Κουσελάς έχει αναλάβει να ελέγξει προσωπικά την εξέλιξη της συγκεκριμένης διαδικασίας και να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον υπουργό Οικονομικών. * Το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την περαίωση, θα στρέψει εξ ολοκλήρου την προσοχή του στην είσπραξη του ΦΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία (διασταυρώσεις) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων 67.000 επιχειρήσεις έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν. Το υπουργείο καλεί τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν- έστωτην οφειλή τους καταβάλλοντας δόσεις, αλλά ταυτόχρονα θα στείλει ελεγκτές σε όλους όσοι δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του.

Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Οσοι χρωστούν στο ΙΚΑ έχουν τη δυνατότητα ως τις 15 Οκτωβρίου να ρυθμίσουν την οφειλή τους με δόσεις, και μάλιστα να έχουν έκπτωση (επί των προσαυξήσεων) στην περίπτωση που καταβάλουν εφ΄ άπαξ ολόκληρο το ποσό.

* Πάντως για το θέμα της περαίωσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πελ. Καλλίρης σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι «η περαίωση ευνοεί τους κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάδες και επιβαρύνει τους συνεπείς φορολογουμένους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για ένα μέτροπου απέτυχε παταγωδώς στις εισπράξεις του, όταν εφαρμόστηκε επανειλημμένως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Οι σκέψεις για παροχή πλήρους φορολογικής αμνηστίας σε όσους υπαχθούνμάς οδηγούν χρόνια πίσω και ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και συνείδησης».