Με ρευστοποιήσεις υποδέχθηκαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του υψηλού επιτοκίου δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις εντάθηκαν οι πιέσεις στο ταμπλό του ΧΑ, με τις τράπεζες να καταγράφουν νέες απώλειες. Ο γενικός δείκτης της αγοράς άνοιξε σε θετικό έδαφος στις 1.595 μονάδες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια ως και τις 1.556 μονάδες και να κλείσει στις 1.563,36 μονάδες, με απώλειες 1,53%. Ο τζίρος, αν και αυξήθηκε σε σχέση με χθες, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 95 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές της «περιφέρειας». Αναλυτικότερα, από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,94%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας είχε πτώση 1,68% και ο Small Cap της μικρής παρουσίασε απώλειες της τάξεως του 2,25%. Η πλειονότητα των τίτλων που έκαναν πράξη έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τις 213 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 125 υποχώρησαν έναντι 47 που ενισχύθηκαν, ενώ 41 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, η Υγεία, οι κατασκευές, οι τράπεζες και η τεχνολογία.

Στον αντίποδα, μόνον οι ασφάλειες, το εμπόριο, τα πετρελαιοειδή, τα μέσα ενημέρωσης και τα χημικά κινήθηκαν ανοδικά.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά την ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κίνδυνου διεθνώς, στην εγχώρια αγορά το αρνητικό κλίμα παραμένει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή τάσης είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στο κρατικό χρέος της περιφερειακής Ευρώπης αφού αποκλιμακώθηκαν σημαντικά οι πιέσεις, έστω και πρόσκαιρα, με τον κρατικό πιστωτικό κίνδυνο και το περιθώριο απόδοσης έναντι των γερμανικών Βunds των πιο αποδυναμωμένων δημοσιονομικά ευρωπαϊκών χωρών (ΡΙGS) να συρρικνώνονται αντίστοιχα. Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, οι τιμές τους χθες κινήθηκαν σταθεροποιητικά, μετά τα κέρδη που καταγράφηκαν τη Δευτέρα.

Ωστόσο οι μετοχές επηρεάστηκαν αρνητικά από την υψηλή απόδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που δημοπρατήθηκαν. Επιπλέον, αρνητικό στοιχείο αποτελεί και η καθυστέρηση εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, με τους φόβους για νέες αυξήσεις κεφαλαίων να διατηρούν τις πιέσεις. Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τεχνικά, παραμένουν σε στήριξη οι 1.580 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 15 ημερών.

Μετοχές
* Μarfin Ιnvestment Group: Νέα πτώση κατέγραψε ο τίτλος της εταιρείας συμμετοχών, κλείνοντας χθες στα 0,89 ευρώ, με πτώση μεγαλύτερη του 5%. Ο τίτλος κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να κινηθεί πάνω από το 1 ευρώ, ωστόσο δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα. Ο όγκος των συναλλαγών πάντως κινήθηκε χθες σε υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπέρασε τα 3,7 εκατομμύρια τεμάχια.

* ΟΤΕ: Σε αμυντική μετοχή έχει εξελιχθεί σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, τις τελευταίες ημέρες, ο τίτλος του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασε απώλειες 1,50%, κλείνοντας στα 5,96 ευρώ. Μέσα στην ημέρα ο τίτλος πραγματοποίησε υψηλό στα 6,11 ευρώ και χαμηλό στα 5,89 ευρώ.