Ο Ραφαέλ Ναδάλ προσέθεσε στη συλλογή του το μοναδικό γκραν σλαμ τίτλο που του έλειπε. Ο Ισπανός τενίστας νίκησε στον τελικό του US Open τον Τζόκοβιτς με 3-1 σετ (6-4, 5-7, 6-4, 6-2) σε ένα περιπετειώδη αγώνα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής, ενώ και τα ξημερώματα (για την Ελλάδα) διακόπηκε για περίπου δύο ώρες λόγω καταιγίδας.

Πλέον ο Ναδάλ μπήκε στην παρέα των επτά τενιστών που έχουν κατακτήσει και τα τέσσερα γκραν σλαμ. Η διάρκεια του καθαρού αγώνα ήταν 3 ώρες και 43 λεπτά, αλλά το παιχνίδι διακόπηκε για περίπου δύο ώρες, λόγω της βροχής.

Ο Ναδάλ, έχοντας ως όπλο το σερβίς του, πήρε το πρώτο σετ με 6-4, αλλά στο 4-4 του δεύτερου σετ οι ουρανοί άνοιξαν και ο αγώνας σταμάτησε. Η διακοπή φαίνεται ότι έκανε καλό στο Τζόκοβιτς, ο οποίος κέρδισε το σετ με 5-7, το μοναδικό σετ που έχασε ο Ναδάλ στο US Open.

Η συνέχεια όμως ανήκε εξ’ ολοκλήρου στον Ισπανό που επικράτησε στα άλλα δύο σετ με 6-4, 6-2 και σήκωσε την κούπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναδάλ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Ιβηρικής χερσονήσου που κερδίζει το Αμερικάνικο γκραν σλαμ μετά τον Μανουέλ Οράντες το 1975.

«Ήταν ένα όνειρο για μένα να κερδίσω αυτό το τουρνουά. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, την οικογένειά μου και όλους αυτούς που με βοήθησαν στην καριέρα μου», είπε αρχικά ο Ναδάλ, ο οποίος στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Τζόκοβιτς:

«Συγχαρητήρια Νόλε, γιατί είσαι σπουδαίος παίκτης και αποτελείς σωστό παράδειγμα για τα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις κάποτε αυτό το τουρνουά».

Από τη μεριά του ο Σέρβος τενίστας είπε: «Συγχαρητήρια στον Ναδάλ για την επιτυχία του. Είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και του άξιζε να κατακτήσει το τουρνουά. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που στέκεται δίπλα μου στις καλές και στις κακές στιγμές».