Παρ΄ ότι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις 5 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναμένεται να έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, άρχισαν από χθες διάφορες υπόγειες ζυμώσεις και έτσι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Από ό,τι φαίνεται, δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα πλην αυτής του κ. Μ. Καρχιμάκη για τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ν. Μπίστης διέψευσε τη φημολογία ότι ενδέχεται να καταθέσει υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Καρχιμάκη. Ωστόσο διάφορα στελέχη διεξάγουν άτυπη προεκλογική εκστρατεία καθώς δεν εμπιστεύονται την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος ότι το Σώμα δεν θα προχωρήσει στην εκλογή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση και άρα εμπίπτουν στο κομματικό ασυμβίβαστο.

Το Καταστατικό πάντως το οποίο ψηφίστηκε στο ίδιο συνέδριο επιτρέπει το 30% των μελών να είναι κυβερνητικά στελέχη (άρθρο 38). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι κκ. Σ. Ξυνίδης, Ι. Κουτσούκος και Μ. Οθωνας. Αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όμως πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να γίνει αιφνιδιαστική εκλογή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ή αντικατάσταση των τριών- μια κίνηση που θα θεωρηθεί casus belli από τα μέλη του Σώματος. Ανάμεσα σε αυτούς που προετοιμάζονται είναι ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ ακούγεται ότι ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον και από τον κ. Π. Καμά. Στην ημερήσια διάταξη πάντως δεν υπάρχει θέμα εκλογής μελών στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.

Κ άποια άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ετοιμάζονται να κάνουν αιχμηρές παρεμβάσεις στη συνεδρίαση και να πουν όσα δεν τους επέτρεπαν οι συνθήκες στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου αυτού που έγινε στις 3-5 Σεπτεμβρίου. Με τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων για τους δήμους και τις περιφέρειες να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος «αυτολογοκρίθηκαν». Τώρα όμως που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν να κρύψουν τη δυσφορία τους για τη διαδικασία που ακολούθησε η Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων αλλά και ορισμένες από τις επιλογές που έκανε, όπως π.χ. η στήριξη στον κ. Π. Τατούλη, για την οποία ο τοπικός κομματικός μηχανισμός έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις. Επιπλέον η απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην εντάξει στην κυβέρνηση κανένα από τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία όμως «παίζει» σε άλλο επίπεδο, όχι μόνο δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα στελέχη του κόμματος αλλά αντιθέτως είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα αντιδράσεων.

Χθες το ΠαΣοΚ ανακοίνωσε ότι υποψήφιος περιφερειάρχης στα Ιόνια νησιά θα είναι ο καθηγητής Χωροταξικού- Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην βουλευτής Επικρατείας κ. Ηλ.Μπεριάτος.

Εμπλοκή με την υποψηφιότητα Παπαϊωάννου

Εμπλοκή προέκυψε με την υποψηφιότητα του κ. Μιλτ.Παπαϊωάννου (φωτογραφία) για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Ο ίδιος άκουσε έκπληκτος να ανακοινώνεται το όνομά του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση μαζί του. Με την πρώτη ευκαιρία επικοινώνησε με τον κ. Παπανδρέου και του εξήγησε ότι θα επιθυμούσε να συνεχίσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή θεωρώντας ότι επιτελεί πολύ σοβαρό έργο. Ο Πρωθυπουργός, από ό,τι φαίνεται, κατανόησε τους λόγους που προέβαλε ο κ. Παπαϊωάννου και τώρα αναζητείται άλλος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον κ. Χρ. Παπουτσή . Το πιθανότερο είναι ότι η εκλογή αυτή θα καθυστερήσει ώσπου να επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου, στις 25 Σεπτεμβρίου, ώστε να επιλέξει ο ίδιος τον Γραμματέα της ΚΟ αλλά και γιατί η Βουλή θα λειτουργήσει σε Ολομέλεια στις αρχές Οκτωβρίου και τότε θα βρίσκονται στην Αθήνα όλοι οι βουλευτές ενώ τώρα είναι παρόντες μόνο όσοι μετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα.