Με την καθιέρωση «κοινωνικού τιμολογίου» δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα από τις επικείμενες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ως το τέλος του 2010. Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις από τις αρχές του 2011, που θα είναι υψηλές ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Σε λίγες ημέρες η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη παραλαμβάνει την τελική γνωμοδότηση της ΡΑΕ που θα κάνει λόγο για αυξήσεις στην κατηγορία των χαμηλών καταναλώσεων ως 800 κιλοβατώρες το τεράμηνο πλην αυτών που θα ενταχθούν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που θα έχουν μηδενικές αυξήσεις.

Τυπικά η διαφορά από τα σημερινά επίπεδα τιμολογίων των οικιακών χρεώσεων της ΔΕΗ είναι 48%. Ωστόσο η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο θα ισοσταθμίσει πλήρως την αύξηση, η οποία στους λογαριασμούς θα είναι μηδενική για τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις.

Τα επίπεδα αυτά των αυξήσεων αφορούν σχεδόν τους μισούς από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία ως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δηλαδή κοντά στο ένα εκατομμύριο, και περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό εξοχικά και δεύτερες κατοικίες (επιπλέον 1,5-2 εκατ. μετρητές εκτιμάται ότι εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο). Για τις μεσαίες καταναλώσεις και συγκεκριμένα για ένα νοικοκυριό με 1.700 kWh το τετράμηνο η γνωμοδότηση θα περιορίζει στο μόλις 1,4% την αύξηση στην τιμή του ρεύματος για το 2011 και συνολικά στο 15% την τριετία 2011-2013.

Ταυτόχρονα θα προβλέπονται σημαντικές μειώσεις για μεγάλες οικιακές καταναλώσεις και για τους εμπορικούς πελάτες. Η ΡΑΕ στη γνωμοδότησή της «ψαλιδίζει» τις αρχικές προτάσεις της ΔΕΗ κατά 5%-6%, δεδομένου ότι όταν εκείνες υποβλήθηκαν στο τέλος του 2009 βασίζονταν στα κοστολογικά στοιχεία του 2008, όπου το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως μελετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρόπους για να ελαχιστοποιηθούν όσο είναι δυνατόν οι επιβαρύνσεις, ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις. Θα το επιτύχει μεταθέτοντας τις υψηλότερες αυξήσεις στη διετία 2012-2013 και θα ισοσταθμίσει την αύξηση στην τιμή του ρεύματος με ανάλογες μειώσεις στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις που επιβαρύνουν τα τιμολόγια. Πρόκειται για τα τέλη χρήσης δικτύων μεταφοράς- διανομής, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το τέλος ΑΠΕ.

Ενα σενάριο κάνει λόγο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και του ΔΕΤΕ (Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) που επιβλήθηκε με τα τελευταία μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εφόσον μειωθούν όλες αυτές οι χρεώσεις στα τιμολόγια των χαμηλών καταναλώσεων, τότε είναι πιθανόν να αμβλυνθούν τουλάχιστον για κάποιο διάστημα μέσα στο 2011 οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τις εν λόγω κατηγορίες από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Ο μέσος πελάτης της ΔΕΗ που καταναλώνει σήμερα 1.700 kWh το τετράμηνο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής, θα επιβαρυνθεί με αύξηση 1,4% το 2011 έναντι 6,7% που ζητούσε στην αρχική της πρόταση η ΔΕΗ. Ο ίδιος καταναλωτής πληρώνει 764 ευρώ τον χρόνο (συμπεριλαμβανομένων ΕΦΚ, ΦΠΑ και τέλος ΕΡΤ- δήμων) και με βάση τη γνωμοδότηση ο λογαριασμός του θα φτάσει στα 774 ευρώ. Αντίθετα, μειώσεις θα δουν στον λογαριασμό τους οι πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις και οι εμπορικοί πελάτες που επί πολλά χρόνια επιδοτούσαν τα τεχνητά και για κοινωνικούς λόγους διατηρούμενα σε χαμηλά επίπεδα οικιακά τιμολόγια.