Η δημοσίευση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση των καταυλισμών των Ρομά προκάλεσε σήμερα σύγχυση στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν να δηλώνει ότι δεν ήταν εις γνώσιν του περιεχομένου της.

Η σύγχυση τροφοδοτεί την πολεμική σχετικά με την σκλήρυνση της πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά, γεγονός που προκαλεί έντονες επικρίσεις τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η εγκύκλιος, η οποία φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ερμηνεύει ισχύοντα νόμο και υπενθυμίζει στους νομάρχες τους «συγκεκριμένους στόχους» που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: «300 καταυλισμοί ή παράνομες κατασκηνώσεις πρέπει να εκκενωθούν σε διάστημα τριών μηνών, κατά προτεραιότητα εκείνοι που στεγάζουν Ρομά».

«Δεν εγνώριζα αυτήν την εγκύκλιο», διαβεβαίωσε ο Ερίκ Μπεσόν υπενθυμίζοντας ότι «η έννοια των εθνικών μειονοτήτων είναι μια έννοια που δεν υφίσταται σε μας».

«Η Γαλλία δεν έλαβε κανένα ειδικό μέτρο απέναντι στους Ρομά», είπε προσθέτοντας ότι οι Ρομά δεν θεωρούνται μέλη μειονότητας, αλλά πολίτες της χώρας της οποίας φέρουν την υπηκοότητα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, κυρίως εκ μέρους του πρώην πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ανήθικη και παράνομη».

Η Ομάδα Ενημέρωσης και Υποστήριξης των Μεταναστών (Gisti) ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζει προσφυγή προς το Συμβούλιο Επικρατείας, θεωρώντας ότι ασκεί φυλετικές διακρίσεις.

«Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε ειδικά στους Ρομά. Αυτή η εγκύκλιος συγκεκριμενοποιεί την πολιτική ρητορική του», δήλωσε ο Στεφάν Μοζάντρ, πρόεδρος του Gisti.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε οργανώσει στις 28 Ιουλίου σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με θέμα «τα προβλήματα που θέτουν οι συμπεριφορές ορισμένων μεταξύ των περιπλανόμενων ομάδων και των Ρομά».

Εκτοτε, περισσότεροι από χίλιοι Ρομά απελάθηκαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια ύψους 300 ευρώ για κάθε ενήλικο και 100 ευρώ και κάθε παιδί.

Η διάλυση των καταυλισμών των Ρομά προκάλεσαν επικρίσεις προς τη Γαλλία για «κρατικό ρατσισμό» και «ξενοφοβία».

Την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακάλεσε σε τάξη τη Γαλλία, ζητώντας την άμεση διακοπή της διαδικασίας απέλασης των Ρομά, σε μία απόφαση που δεν έχει, όμως, δεσμευτικό χαρακτήρα.