Μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους αποφάσισε να απολύσει άμεσα η Κούβα, ελαφρύνοντας όμως τους περιορισμούς για εργασία στον μη κρατικό τομέα ώστε οι χιλιάδες Κουβανοί να απορροφηθούν εκεί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ριζικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει ο Ραούλ Κάστρο από την ανάληψη της κουβανικής ηγεσίας. Ήδη το Πάσχα ο Κουβανός ηγέτης είχε αναφέρει ότι ένας στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους ενδεχομένως να πλεονάζει.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ελαφρύνσεις στους περιορισμούς για εργασία στον μη κρατικό τομέα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψουν σε περισσότερους Κουβανούς να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε μικρές κοοπερατίβες.

Η Αβάνα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιους τομείς θα επηρεάσουν οι περικοπές, αλλά η Συνομοσπονδία Κουβανών Εργατών ανέφερε πως, μακροπρόθεσμα, η κουβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να απασχολεί εργαζόμενους σε τομείς που το εργατικό δυναμικό είναι παραδοσιακά ανεπαρκές, όπως η γεωργία, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η εκπαίδευση.

Το 95% του εργαζομένων στην Κούβα απασχολούνται ουσιαστικά στο δημόσιο τομέα. Η ανεργία πέρυσι ήταν μόλις στο 1,7% ενώ δεν έχει ξεπεράσει το 3% τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο έχει κάνει μικρές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς τον τελευταίο καιρό: Νωρίτερα φέτος, μεταβίβασε τον έλεγχο κάποιων κουρείων στους υπαλλήλους και τους επέτρεψε να καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές πληρώνοντας όμως ενοίκιο και αγοράζοντας οι ίδιοι τις προμήθειες. Εγκρίθηκαν επίσης σημαντικά περισσότερες άδειες για ιδιωτικά ταξί.