ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΒΑΡΟ- και όχι… ροζ- σκάνδαλο στην «αυλή» του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας απειλεί με πρόωρη ρήξη την κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Στη δίνη του όλα περιστρέφονται γύρω από έναν «κίτρινο» δημοσιογράφο: τον μόλις 42 ετών Αντι Κόλσον, επικοινωνιακό «γκουρού» («spin doctor») του Ντέιβιντ Κάμερον. Το παρελθόν κυνηγά τον Κόλσον.
Ως διευθυντής ως το 2007 της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Νews of the World» καταγγέλλεται ότι επέβαλλε στους ρεπόρτερ του να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις διασημοτήτων της πολιτικής και του θεάματος. Τα ρεπορτάζ «κάτω από τη ζώνη» λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας επιτρέποντας μια σπάνια ματιά στους βαθύτερους μηχανισμούς χειραγώγησης στη χώρα που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό.

Για τρία χρόνια, από το δημοσκοπικό ναδίρ του 2007 ως τον εκλογικό θρίαμβο του 2010, ο Κόλσον κατηύθηνε βήμα βήμα τον νεαρό και άπειρο Κάμερον προς το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι άριστες σχέσεις του με τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, στις εφημερίδες του οποίου είχε εργαστεί, εξασφάλιζαν γιγαντιαία δημοσιότητα σε κάθε επικοινωνιακή του έμπνευση. Ο γεροΡούπερτ, που για χρόνια «ψήφιζε» Τόνι Μπλερ, δεν ήθελε τον Κάμερον στην αρχηγία των «Τόρις», υπέρ των οποίων αναπροσάρμοζε τότε την εκδοτική «γραμμή» του. Τελικά όμως πείστηκε χάρη στη στήριξη άλλων πρωτοκλασάτων Συντηρητικών αλλά και του γιου του Τζέιμς. Και έτσι από τον περασμένο Μάιο ο Κόλσον διορίστηκε και επίσημα υπεύθυνος Επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τα ΜΜΕένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Λονδίνο.

Υπήρχαν όμως «σκελετοί στο υπόγειο»: ο Κόλσον ήταν, για να χρησιμοποιήσουμε μια βρετανική έκφραση, «soiled goods», χαλασμένο προϊόν, ένας «κίτρινος» δημοσιογράφος που έγινε ακόμη πιο «κίτρινος» διευθυντής στα τέσσερα χρόνια που ηγήθηκε της εβδομαδιαίας «Νews of the World». Μια μισοξεχασμένη υπόθεση που αφορούσε παράνομες παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων διασημοτήτων για λογαριασμό των «λαγωνικών» της «Νews of the World» το 2005 και είχε αντιμετωπιστεί μυωπικά από Αστυνομία και Δικαιοσύνη (καταδικάστηκαν μόνο ο δημοσιογράφος- «βασιλικός ανταποκριτής»!- Κλάιβ Γκούντμαν και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ) επανεξερράγη έπειτα από πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes».

Το εκτενές άρθρο των νεοϋορκέζικων «Τimes» εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κόλσον ως μαέστρο ενός δικτύου συστηματικών παρακολουθήσεων τόσο πολιτικών προσώπωναπό τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι ως βουλευτές των Εργατικών- όσο και ηθοποιών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών και οποιουδήποτε άλλου «πουλούσε» την εποχή εκείνη.

Ο πρώην ρεπόρτερ της «Νews of the World» Σον Χόαρ ισχυρίζεται ότι ο Κόλσον τον διέταξε προσωπικά να παγιδεύσει τα τηλέφωνα υπουργών και άλλων προσωπικοτήτων. Μεταξύ άλλων έπεσαν θύματα υποκλοπής το μοντέλο Ελ Μακ Φέρσον, ο νυν δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου και ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ.

Οι Αμερικανοί δεν «παίζουν»: διεξήγαγαν τετράμηνη έρευνα για το θέμα και διαθέτουν «τουλάχιστον δώδεκα» μάρτυρες από το τότε προσωπικό. Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να στηρίξει τον Κόλσον, ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κρατάει με αγωνία αποστάσεις (ίσως και την… ανάσα του), ενώ οι Εργατικοί απαιτούν να παρέμβει αμέσως η Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΙΤΡΙΝΟΥ» ΚΟΛΣΟΝ
Ελ Μακ Φέρσον Στο κρεβάτι του σούπερ μόντελ

Το διάσημο μοντέλο δεν μπορούσε να καταλάβει με ποιον τρόπο μάθαιναν τα λαγωνικά του Κόλσον «ροζ» λεπτομέρειες από την ερωτική της ζωή που απασχολούσαν συστηματικά τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας ώσπου πληροφορήθηκε- πάλι με καθυστέρηση- ότι ντετέκτιβ παρακολουθούσαν το κινητό της τηλέφωνο.Η αμερικανίδα καλλονή της πασαρέλας δεν διεκδίκησε κάποια αποζημίωση για την υποκλοπή.

Γουέιν Ρούνεϊ Στόχος ακόμη και σήμερα

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας αποτελεί εδώ και χρόνια «στόχο» της εφημερίδας, αφού ο Κόλσον είχε εμμονή με την εξωγηπεδική ζωή του.Και οι διάδοχοί του όμως δεν αφήνουν τον Αγγλο «στράικερ» σε χλωρό κλαρί: σύμφωνα με το τελευταίο πρωτοσέλιδο «scoop» (αποκλειστικό») της περασμένης Κυριακής,ο «άτακτος» Ρούνεϊ κάλεσε πέρυσι μια όμορφη ιερόδουλο,την «Τζένι» (με ταρίφα 1.200 στερλίνες!),στο σπίτι της εγκύου συζύγου του Κολίν,με την οποία είναι ζευγάρι από τα παιδικά τους χρόνια.Η «Τζένι» όμως πούλησε την ιστορία στην εφημερίδα…

Πρίγκιπες Χάρι και Γουίλιαμ Το μοιραίο γαλαζοαίματο μήνυμα

Χάρη στις υποκλοπές του ντετέκτιβ Γκλεν Μαλκέρ ο «βασιλικός συντάκτης» Κλάιβ Γκούντμαν απέκτησε- και αμέσως δημοσίευσε κατά λέξη- ένα ηχογραφημένο μήνυμα του πρίγκιπα Γουίλιαμ που είχε υποκλαπεί από το κινητό του αδελφού του,πρίγκιπα Χάρι.Η δημοσίευση αυτή,τον Απρίλιο του 2006, οδήγησε στην καταδίκη των Μαλκέρ και Γκούντμαν.

Μαξ Κλίφορντ Χοντρά λεφτά για να μην κάνει μήνυση

Ενα εκατομμύριο στερλίνες πληρώθηκε πριν από λίγους μήνες ο γνωστός επικοινωνιολόγος και μάνατζερ διασημοτήτων Μαξ Κλίφορντ από τη «Νews of the World» ώστε να αποσύρει τη δίωξη σε βάρος της εφημερίδας.Οι κωδικοί του κινητού του είχαν «σπάσει» από ιδιωτικούς ντετέκτιβ και ρεπόρτερ της εφημερίδας σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μυστικά των διάσημων πελατών του.

Σάιμον Χιουζ Η Σκότλαντ Γιαρντ «σφύριζε» αδιάφορα

Απλός βουλευτής την εποχή των υποκλοπών, ο Χιουζ είναι σήμερα το Νο.2 των Φιλελευθέρων Δημοκρατών,του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.Οπως και ο Πίτερ Μάντελσον,ο «υπερυπουργός» του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν,ο Χιουζ έμαθε με μεγάλη καθυστέρηση από την Αστυνομία ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν.Δεν υπέβαλε μήνυση.