ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟ σίριαλ που διαδραματίζεται στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάλλιστα μπορεί να χαρακτηρισθεί και… σαπουνόπερα. Δόξα, χρήμα, ισχυρές προσωπικότητες, φιλίες, συγκρούσεις, ανατροπές είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το σενάριο της πράσινης «Δυναστείας» την τελευταία διετία. Θα υπάρξει όμως happy end και αν ναι, ποιο θα είναι αυτό; Η πρόταση που κατέθεσε
την περασμένη Δευτέρα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης για τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών της οικογένειάς τουδεν έγινε αποδεκτή από τους έτερους βασικούς μετόχους κκ. Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα, οι οποίοι ωστόσο συμφώνησαν να αποκτήσουν το επίμαχο ποσοστό και κατ΄ επέκταση το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ μέσω νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ερχόμενο καλοκαίρι. Προηγουμένως την πρόταση Τζίγγερ είχε
απορρίψει και ο εκ των βασικών μετόχων κ. Παύλος Γιαννακόπουλος επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Η συμφωνία κυρίων που υπήρξε την περασμένη Τετάρτη για «κατάπαυση του πυρός» επανέφερε την ηρεμία, την ομόνοια και την ενότητα στις τάξεις του πολυμετοχικού σχήματος, ενώ επανήλθε στην προεδρία της ΠΑΕ και ο αποκαλούμενος «πρόεδρος του νταμπλ» κ. Πατέρας. Αυτά βεβαίως ισχύουν επί του παρόντος διότι για τα μελλούμενα άγνωστοι αι βουλαί των μεγαλομετόχων…

Τα πλατιά χαμόγελα των κκ. Ι.Βαρδινογιάννη , Α. Βγενόπουλου και Ν.Πατέρα που ακολούθησαν την ιστορική (όπως χαρακτηρίστηκε) συνάντηση καταδεικνύουν ότι οι βασικοί μέτοχοι του Τριφυλλιού κατ΄ αρχάς αποφάσισαν ανακωχή και έθεσαν τις βάσεις για τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Μr ΜΙG και στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ενδεχομένως και σε νέους μετόχους) μετά τον Μάιο του 2011. Παρ΄ όλα αυτά, ουδεμία γραπτή συμφωνία υπήρξε (μολονότι οι κκ. Βγενόπουλος και Πατέρας είχαν προετοιμάσει ένα μνημόνιο το οποίο εν τέλει δεν υπεγράφη), παρά μόνο η προφορική δέσμευση των τριών, γεγονός που καθιστά το deal ιδιαίτερα εύθραυστο καθώς είναι πιθανόν μια σπίθα να (ξανα)φουντώσει τη φωτιά.

Η παραδοχή του κ. Ν. Πατέρα (με την οποία συμφώνησαν ο Τζίγγερ και ο Μr. ΜΙG) κατά τη διάρκεια του τετράωρου ραντεβού ότι « αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία » καταδεικνύει και τις οριακές ισορροπίες που πρέπει να διατηρήσουν (κυρίως) οι βασικοί μέτοχοι προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η νέα συμφωνία της πράσινης τρόικας.

Το τριπλό κέρδος
Επί του παρόντος, τρία είναι τα σημαντικότερα κέρδη για τον Παναθηναϊκό: \344 Ηρεμία: Τα πρώτα μηνύματα από το φιλικό με την Τζένοα στο ΟΑΚΑ και την εντός έδρας κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση με την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος της οικογένειας Βαρδινογιάννη) ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει στις εξέδρες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η συμφιλίωση των μετόχων όμως αλλάζει άρδην τα δεδομένα (και) στην εξέδρα.

\344 Η επιστροφή Πατέρα: Εχοντας την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών, ο κ. Πατέρας δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής (εν αντιθέσει προς τον προκάτοχό του κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο ) όπως φάνηκε και από την άμεση ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία της ΠΑΕ. Ηδη η παρουσία του στον προεδρικό θώκο του Τριφυλλιού δεν άφησε αδιάφορους τους αντιπάλους των Πρασίνων που μάλλον έδειξαν αμηχανία στο άκουσμα της επιστροφής Πατέρα.

\344 Εισροή χρημάτων: Οι προοπτικές για την εισροή «ζεστού χρήματος» στο ταμείο της ΠΑΕ είναι ιδιαίτερα καλές καθώς ήδη αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων των μετόχων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ (προ της συμφωνίας οι κκ. Βγενόπουλος, Πατέρας, Ζολώτας, Νίκας, Ξυλάς και Πολέμης είχαν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν), ενώ εφόσον τηρηθεί η συμφωνία, το ερχόμενο καλοκαίρι εκτιμάται ότι στο ταμείο θα μπουν τουλάχιστον ακόμη 25-30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 25% της οικογένειας Βαρδινογιάννη, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της ομάδας.

Τα μεγάλα «αγκάθια»
Παρ΄ όλα αυτά, το πρόσφατο παρελθόν έχει καταδείξει ότι η ενότητα στο πράσινο πολυμετοχικό σχήμα κρέμεται από μια κλωστή και τρία είναι τα μεγάλα «αγκάθια», τα οποία ενδέχεται να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

\344 Διχόνοια: Η ειλικρινής συνεργασία και η καλή πίστη αποτελούν βασική προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία των τριών. Οποιοσδήποτε εκ των μετόχων προβεί σε διχαστικές-διασπαστικές κινήσεις και σε αμφισβήτηση του έργου του προέδρου κ. Πατέρα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να τορπιλίσει την ενότητα και κατ΄ επέκταση το deal. Ηδη την περασμένη Πέμπτη ο κ. Π.Γιαννακόπουλος προέβη σε μια σιβυλλική δήλωση λέγοντας ότι: « Ο χρόνος θα δείξει αν έγιναν σωστές ενέργειες ή όχι. Εξαρτάται από τους ανθρώπους που μετέχουν,αν είναι καλοπροαίρετοι και ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του Παναθηναϊκού ή για την προβολή τους.Αυτοί που ανέλαβαν τέτοιες ενέργειες έχουν και την ευθύνη τους ». Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Αμεση ήταν η τοποθέτηση του κ. Πατέρα, ο οποίος έκανε λόγο για « τέλος στην εσωστρέφεια » και κάλεσε τον κ. Γιαννακόπουλο να συστρατευθεί μαζί τους. Ακολούθησε δήλωση-δέσμευση του κ. Θανάση Γιαννακόπουλου ότι θα συμπορευθούν: «Είναι αυτονόητη η στήριξή μας όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό».

\344 Η συμμετοχή ή μη νέων και παλαιών μετόχων: Εξαρχής ο κ. Βγενόπουλος είχε κάνει λόγο για την εδραίωση της πραγματικής πολυμετοχικότητας με την είσοδο πολλών νέων μετόχων προκειμένου βεβαίως να μοιράζονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τον σύλλογο. Απώτερος στόχος του Μr ΜΙG είναι η είσοδος νέων συμπαικτών (ακόμη και απλών φιλάθλων ως… συνιστώσας λαϊκής βάσης) αλλά και η αύξηση του ποσοστού ορισμένων παλαιών μετόχων, κάτι όμως το οποίο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πιθανώς σε αυτό να συντελέσει η κατάκτηση του πρωταθλήματος και μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ που θα εξασφαλίσει μεγάλα και εγγυημένα έσοδα και την επόμενη σεζόν. Αν όμως δεν υπάρξει διάθεση από νέους μετόχους τότε δεν αποκλείεται η πλευρά ΒγενόπουλουΠατέρα να μη θελήσει να επωμιστεί όλο το βάρος της επόμενηςαύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

\344 Γήπεδο: Οι κκ. Βγενόπουλος και Πατέρας ζήτησαν από τον κ. Βαρδινογιάννη πλήρη ενημέρωση για την πορεία του έργου στον Βοτανικό και αναλυτικά για τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί καθώς πρόκειται για ένα πρότζεκτ υψηλού κόστους (υπολογίζεται στα 145 εκατ. ευρώ) και ζωτικής σημασίας μελλοντικά για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα καθώς ενδεχομένως να προκύψουν παράμετροι που δεν θα κριθούν συμφέρουσες για την ΠΑΕ από την πλευρά των κκ. Βγενόπουλου και Πατέρα.

Κερδισμένοι και χαμένοι του… ανασχηματισμού

Ο κ. Κώστας Αντωνίου (δεξιά) θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο της διοίκησης με τους παίκτες και τον προπονητή κ. Νίκο Νιόπλια

Πολλά είναι τα σενάρια και οι φήμες που ακούστηκαν με την ανάληψη της προεδρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον κ. ΝικόλαΠατέρα σχετικά με πρόσωπα που θα αναλάβουν πόστο ή θα αποχωρήσουν από το Τριφύλλι. Ηδη υπέβαλε την παραίτησή του ο «πρόεδρος των 55 ημερών» κ. ΝίκοςΚωνσταντόπουλος, ενώ επανήλθε όχι ως τεχνικός διευθυντής αλλά σε ρόλο διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος ο κ. Κώστας Αντωνίου, ο οποίος θα αποτελέσει (και) τον συνδετικό κρίκο της διοίκησης με τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή κ. Νίκο Νιόπλια.

Η επαναπρόσληψη Αντωνίου σε μια θέση όπου ούτως ή άλλως είχε διαπιστωθεί έλλειμμα μετά την προ τετραμήνου αποχώρηση του παλαίμαχου άσου των Πρασίνων δεν σημαίνει ότι ο διάδοχός του κ. Κάρλος Φρέιτας θα αποτελέσει παρελθόν. Ο Πορτογάλος, ο οποίος κέρδισε έδαφος αφού πέτυχε το ξεσκαρτάρισμα παικτών που δεν υπολογίζονταν και τη μείωση του μπάτζετ, θα παραμείνει στο επιτελείο της ομάδας ως αρχισκάουτερ και θα κριθεί στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, οπότε λήγει το συμβόλαιό του. Είναι σαφές ωστόσο ότι ο ρόλος του κ. Φρέιτας υποβαθμίζεται από τη στιγμή που επέστρεψε ο κ. Αντωνίου.

Ο α΄ αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος είχε αυξημένες αρμοδιότητες και λειτουργούσε περισσότερο ως εκτελεστικός διευθυντής, ενώ το περασμένο καλοκαίρι χειρίστηκε όλες τις μεταγραφικές υποθέσεις των Πρασίνων, θα ασχολείται κυρίως με το εμπορικό τμήμα και θέματα μάρκετινγκ. Η φημολογία των τελευταίων ημερών ανέφερε ως πιθανό το σενάριο επιστροφής του κ. ΑντώνηΑντωνιάδη , ο οποίος ως τον περασμένο Μάιο διατηρούσε τη θέση του α΄ αντιπροέδρου της ΠΑΕ. Επίσης ακούστηκε ότι μπορεί να αναλάβει πόστο (διεθνείς σχέσεις) ο έμπειρος παράγοντας κ. ΜάνοςΜαυροκουκουλάκης. Οσον αφορά τον τομέα της επικοινωνίας, ο κ. ΣτέφανοςΗσαΐας επανήλθε ως σύμβουλος του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.