ΚΕΡΔΗ…
Ακρως επικερδής αποδεικνύεται για την Εθνική Τράπεζα η εξαγορά της τουρκικής Finansbank, η οποία είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις την εποχή που αποφασίστηκε από τον τότε πρόεδρο της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου.

vvv
Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική προσδοκά να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% της τουρκικής τράπεζας. Πράγμα που σημαίνει ότι η Finansbank αποτιμάται σε 5 δισ. ευρώ.

vvv
Για την αγορά της η Εθνική είχε πληρώσει περί τα 3,5 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα κέρδη που έχει συνεισφέρει στον όμιλο από το 2005 ως σήμερα, τα οποία είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, τότε η απόδοση της επένδυσης πλησιάζει το 100%. Δικαιολογημένα λοιπόν η διοίκηση της τράπεζας παίρνει μέρος των κερδών της.

… ΕΙΣΑΓΩΓΗ…
Βεβαίως και το timing πώλησης του πακέτου του 20% της Finansbank κρίνεται επιτυχημένο. Οι τιμές των τουρκικών τραπεζών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα καθώς η αγορά της γείτονος είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως και προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

vvv
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, η Finansbank «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 30%. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημαντική ανάγκη από κεφάλαια για να στηρίξει την ανάπτυξή της. Στόχος είναι να γίνει αυτάρκης, δηλαδή να μπορεί να αντλεί μόνη της τα απαιτούμενα κεφάλαια και να μη χρειάζεται να το κάνει για λογαριασμό της η Εθνική.

vvv
Και η είσοδος στο Χρηματιστήριο μέσω του οποίου θα γίνει η πώληση του 20% θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs με ημερομηνία 26 Αυγούστου, στην οποία σημειώνεται η διαβεβαίωση της διοίκησης της τράπεζας ότι δεν θα πουληθεί πακέτο της Finansbank. Αλλωστε είναι γνωστό ότι τα deals δεν προαναγγέλλονται. … ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Βεβαίως η διοίκηση της Εθνικής προσδοκά ότι με την είσοδο της Finansbank στο Χρηματιστήριο η τιμή της θα ανεβεί κι άλλο και έτσι το 80% της τράπεζας που θα ελέγχει θα αξίζει περισσότερο απ΄ ό,τι αξίζει σήμερα το 100%. Ιδωμεν αν για ακόμη μία φορά η τουρκική τράπεζα θα αποδειχθεί χρυσή κότα.

vvv
Δεν ξέρουμε πώς σκέπτεται ύστερα απ΄ όλα αυτά ο ιδρυτής της τράπεζας Χουνσού Οζιεγκίν, πάντως αν θέλει να επιστέψει στη Finansbank θα πρέπει να το κάνει αγοράζοντας μετοχές μέσω Χρηματιστηρίου. Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής δεν σκοπεύει να του πουλήσει κομμάτι από το πακέτο του 20%.

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο νέος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το ιστορικό κτίριο της πλατείας Κάνιγγος- τα «παλιά του λημέρια»- για να τοποθετήσει τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα της αγοράς, τον κ. Ντίνο Ρόβλια.

vvv
Λίγο προτού μιλήσει προς τους συγκεντρωμένους υπαλλήλους μπήκε στο νέο του γραφείο, στον πρώτο όροφο, που επί χρόνια είθισται να κατέχουν οι υπουργοί- εξαίρεση απετέλεσε ο πρώην υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος.

vvv
Συνοδευόμενος λοιπόν από τους συνεργάτες του και μερικούς δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοΐδης θυμήθηκε την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης κατείχε τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό υπουργείο, και ο ίδιος ήταν υφυπουργός κατοικοεδρεύοντας στον δεύτερο όροφο.

vvv
Και διηγήθηκε το παρακάτω περιστατικό. Οταν τον καλούσε ο κ. Σημίτης, συνήθιζε να του προσφέρει τσιγάρο ανοίγοντας το πρώτο συρτάρι του γραφείου του. Φαίνεται όμως ότι η συνεργασία ήταν τακτική γιατί, απ΄ ό,τι σχολίασε, εξαιτίας της συχνότητας των επισκέψεων ο κ. Χρυσοχοΐδης άρχισε και πάλι να καπνίζει.

vvv
Συμπλήρωσε όμως ότι τώρα πια το έχει κόψει. Ισως επειδή, σε αντίθεση με τον κ. Σημίτη, ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι «fit»…