H επιφυλακτικότητα των ξένων και για τις ελληνικές μετοχές παραμένει. «Εμφανίστηκαν θετικοί στο να επενδύσουν στις εταιρείες μας, αλλά φοβούνται το ρίσκο της Ελλάδας» σημείωσαν ορισμένοι επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν το Λονδίνο, εκτιμώντας ωστόσο πως αν το ρίσκο αυτό περιοριστεί τότε ίσως παρατηρήσουμε ξαφνικές εισροές ξένων κεφαλαίων στις μετοχές τους.

Αλλοι επιχειρηματίες ανέφεραν πάλι πως αντί να τους ρωτούν για τις προοπτικές των εταιρειών τους έδειχναν να ανησυχούν για την περίπτωση «εμφυλίου» μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, ενώ σημείωναν πως θα πρέπει να αποκλιμακωθούν οι φορολογικοί συντελεστές καθώς οι επιχειρήσεις στενάζουν υπό το βάρος της ύφεσης.

Συνολικά, το τελευταίο διάστημα αρκετοί ξένοι θεσμικοί οι οποίοι πάντως επιθυμούν εκτεταμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο χώρας, μείωσαν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, τοποθετούμενοι κυρίως στην ανταγωνιστική αγορά της Τουρκίας. Παράλληλα από την ελληνική αγορά αποχώρησαν και τα περίφημα κερδοσκοπικά αντισταθμιστικά ταμεία (Ηedge Funds)

καθώς στο νέο περιοριστικό για αυτά επενδυτικό περιβάλλον η Ελλάδα θεωρήθηκε… «αγορά πολύ υψηλού κινδύνου».

Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ.

Καπράλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά και πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία όπως εκτιμά είναι αναγκαία, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι φόροι που επιβάλλονται έχουν αρνητική επίδραση στην αγορά, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «η φοροδιαφυγή είχε γίνει το εθνικό σπορ της Ελλάδας». Εκτίμησε, δε, ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι συνδεδεμένη με αυτήν της οικονομίας, ενώ σχολίασε ως «πολύ καλή» για το ΧΑ την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα βρίσκονται εξάλλου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διαχειριστών. Αρκετοί εκτίμησαν θετικά την κίνηση της Εθνικής να προχωρήσει σε ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένοι ανάδοχοι της έκδοσης (Credit Suisse, Deutsche Βank, Goldman Sachs Ιnternational και Μorgan Stanley) συνεχίζουν να οργανώνουν τις ενημερωτικές συναντήσεις των στελεχών της Εθνικής με ξένους θεσμικούς.

Κάποιοι διαχειριστές θεωρούν πως σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία το να αυξάνει η Εθνική τα κεφάλαιά της και να μπορεί ακόμη και να «καθήσει» σε νέα ρευστότητα αποτελεί επιτυχία όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για την ίδια τη χώρα. Επίσης αρκετοί δεν συμφωνούν με εκείνους οι οποίοι ανέφεραν πως τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για «αγορές ελληνικών ομολόγων», εκτιμώντας πως ίσως αποτελούν οπλοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των εξαγορών (π.χ. ΤΤ).

Ομάδα ξένων εξάλλου εκτιμά πως το επόμενο διάστημα ίσως παρατηρήσουμε η συγκέντρωση στις τράπεζες να ξεδιπλώνεται με Αlpha και Εurobank από τη μια πλευρά και Εθνική, ΤΤ ( ίσως και Πειραιώς) από την άλλη και παράλληλα με ομάδα κρατικών τραπεζών να αποτελούν τα πιθανά σχήματα.