Εκείνο το «απαίσιο πρωινό», εννέα χρόνια πριν, όταν «μια θλιβερή ομάδα ανθρώπων», οι οποίοι διαστρέβλωσαν την έννοια της θρησκείας, επιτέθηκαν στις ΗΠΑ, θυμήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε τελετή για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» διαβεβαίωσε ο Μπ.Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν να διασπάσουν τις ΗΠΑ. «Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ικανοποίηση. Η αποφασιστικότητά μας είναι ακλόνητη» δήλωσε, μιλώντας στο Πεντάγωνο, στην διάρκεια σύντομης τελετής.

«Δεν θα παραδοθούμε στο μίσος τους» είπε, παρά τις προσπάθειες των τρομοκρατών να δημιουργήσουν εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες.

«Δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» δήλωσε. «Δεν είναι η θρησκεία που μας επιτέθηκε εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ήταν Αλ Κάιντα. Μια θλιβερή ομάδα ανδρών που διαστρεβλώνουν την θρησκεία» πρόσθεσε.

«Και όπως ακριβώς καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό, σεβόμαστε τις βασικές αρχές της χώρας μας για την διαφορετικότητα και την ανοχή» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα σχόλια του Μπ.Ομπάμα έρχονται την ώρα που η φετινή «μαύρη επέτειος» για τις ΗΠΑ σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις κατά της κατασκευής τζαμιού και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν», καθώς και από τις απειλές ενός πάστορα να κάψει στη Φλόριντα το Κοράνι.

Η απόφαση αυτή του πάστορα, ο οποίος τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Και συχνά τέτοιες στιγμές ορισμένοι προσπαθούν να τις τροφοδοτήσουν με πικρία, να μας διασπάσουν βασισμένοι στις διαφορές μας, να μας αποκρύψουν αυτά που μας ενώνουν» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα.

«Είναι σημαντικό να δούμε ότι εχθρός μας δεν είναι το Ισλάμ, είναι η Αλ Κάιντα» είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας στην ίδια τελετή, τόνισε ότι η μαύρη αυτή επέτειος αποτελεί αφορμή για μια νέα γενιά Αμερικανών που κλήθηκε να υπηρετήσει στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, να συλλογιστεί τι σήμαιναν οι επιθέσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις καμπάνες να ηχούν το λεπτό που το πρώτο αεροπλάνο έπεσε πάνω στον πρώτο πύργο και την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλη την Νέα Υόρκη.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν 8:45 το πρωί, όταν το πρώτο αεροσκάφος της American Airlines προσκρούει στο, βόρειο Πύργο. Το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, ένα δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας προσκρούει στο νότιο Πύργο, με την εικόνα να καταγράφεται «ζωντανά» από τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους.

Σωτηρία για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στους ορόφους πάνω από το σημείο πρόσκρουσης, απλά δεν υπήρχε.

Το χρονικό της τραγωδίας συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν μία ακόμα πτήση της American Αirlines, με αφετηρία την Ουάσιγκτον, προσκρούει στο Πεντάγωνο.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι Δίδυμοι Πύργοι θα καταρρεύσουν καταστρέφοντας και άλλα κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, ένα τέταρτο αεροσκάφος της United Airlines έπεφτε σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια. Εικάζεται ότι στόχος εκείνου του αεροσκάφους ήταν ο Λευκός Οίκος.

Εκείνη τη μέρα έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 3.000 άτομα.