Η αύξηση των τιμών σε μια ευρεία κλίμακα αγροτικών εμπορευμάτων αναζωπυρώνει τους φόβους για την έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμια κλίμακα, που τη φορά αυτή θα προέρχονται από τις καλπάζουσες τιμές των τροφίμων. Οι αναλυτές θεωρούν ότι προσώρας δεν κινδυνεύουμε με την επανάληψη μιας κρίσης όπως εκείνη του 2007-2008. Αρκεί να μην αρχίσουν να πανικοβάλλονται οι κυβερνήσεις! Διότι οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων βασικών τροφίμων, όπως είναι το σιτάρι. Η αύξηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, πιστεύεται ότι θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις άρχισαν να αντιδρούν στην προοπτική μιας εκτίναξης των τιμών των τροφίμων στα ύψη. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, η οποία είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής σιτηρών στον κόσμο, άρχισε να αναζητεί το προϊόν σε κάθε δυνατή αγορά του κόσμου για να αποφύγει την επανάληψη βίαιων διαδηλώσεων, όπως εκείνων του 2008. Αιτία της σπουδής των Αιγυπτίων είναι βεβαίως η απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία λόγω της μεγάλης ξηρασίας που έπληξε τη χώρα. Οι αναλυτές ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία. «Η συμπεριφορά των κυβερνήσεων ενδέχεται να φέρει σε πιο δύσκολη κατάσταση την αγορά» δήλωσε στο Reuters η Κάρεν Γουόρντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ΗSΒC.

Στη Μοζαμβίκη 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους για την αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 30%. Η αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη των προθεσμιακών συμβολαίων σίτου στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου στα 8,41 δολάρια το σακί στις αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για επίπτωση της απαγόρευσης εξαγωγών σίτου και αλεύρων που επέβαλε η κυβέρνηση Πούτιν για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία από το 19ο αιώνα που έπληξε τη Ρωσία. Τα 8,41 δολάρια είναι η υψηλότερη τιμή που καταγράφεται την τελευταία διετία, ωστόσο απέχει παρασάγγας από το επίπεδο των 13,34 δολαρίων το σακί όπου είχε φθάσει η τιμή του εμπορεύματος τον Φεβρουάριο του 2008.

Δεν δικαιολογείται πανικός. Το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών εκτιμά άλλωστε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών τον περασμένο Ιούλιο ήταν 197 εκατ. τόνοι, αυξημένα κατά περισσότερο από 60% συγκριτικά με τα αποθέματα του 2008 και του 2009. «Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από το 2007, διότι οι χρονιές που ακολούθησανη συγκομιδή ήταν πολύ καλή» σημειώνει ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Ρότζερ Γουέιτ. Γι΄ αυτό και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2010 θα είναι η μικρότερη από το 1992.