Επιδημία λουκέτων πλήττει το εμπόριο της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των βιοτεχνικών επιχειρήσεων στην Αθήνα συρρικνώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς- μία ανοίγει και δύο κλείνουν. Κατά τη διάρκεια του 2010 περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα «κατέβασαν ρολά», στοιχείο απολύτως χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά και του πνιγηρού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η κατάσταση των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της Λάρισας είναι καλύτερη από αυτήν στην Αθήνα· με εξαίρεση την πόλη της Κοζάνης, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων είναι χαμηλότερα ως και πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην Αττική. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε αυτές τις περιοχές δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά- σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης ο εμπορικός δρόμος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους είναι η Εγνατία, με το 15% των επιχειρήσεων να έχει βάλει λουκέτο όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις εργασίες διαμόρφωσης του μετρό στην περιοχή. Οπως σημειώνεται, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα δεν ξεπερνούν το 10,1% και η εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς καλύτερη από εμπορικές περιοχές γύρω από τους δρόμους Β. Ολγας, Μπότσαρη, Μαρτίου, Παπαναστασίου. Πιο συγκεκριμένα, στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές», εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσο στά κλειστών επιχειρήσεων: φθάνουν στο 4,2% και στο 8,3%, αντίστοιχα.

Η εικόνα που παρατηρείται στην πόλη της Λάρισας είναι παρόμοια με αυτήν της Θεσσαλονίκης, με το ποσοστό κλειστών καταστημάτων να φθάνει στο 11,5%, ενώ κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους Παπακυριαζή και Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και το ποσοστό κλειστών καταστημάτων είναι 12,8% και 12,7%, αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα κινείται και η αγορά της Καβάλας, όπου στο σύνολο των εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% των καταστημάτων. Το υψηλότερο πο σοστό κλειστών καταστημάτων εμφανίζεται στο κέντρο της Κοζάνης, όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εμπορικούς δρόμους. Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστό, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό από 22% ως 30%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ο Νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται επίσης και το εμπόριο της Εδεσσας, όπου τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 15,7%. Αντιθέτως στη Βέροια το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και φθάνει στο 8,8%.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το λιανεμπόριο περνάει τον τελευταίο χρόνο ένα ισχυρό και επώδυνο “crash test” και δυστυχώς μετράει ήδη πάρα πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να απειλεί επικίνδυνα τη βιωσιμότητα της πλειονότητας των επιχειρήσεων, ενώ μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εργοδοτών και των εργαζομένων στο εμπόριο».