Κρίση, ποια κρίση; Για τους σταρ της μπάλας οι δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομίας είναι υπόθεση ενός άλλου κόσμου ή ενός άλλου… πλανήτη. Οι ποδοσφαιριστές των κορυφαίων πρωταθλημάτων και δη οι αστέρες εξακολουθούν να γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, και προς το παρόν δεν τους έχει αγγίξει η λιτότητα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν δειλά δειλά οι μεγάλες ομάδες στα μεταγραφικά μπάτζετ τους. Τα συμβόλαια των παικτών όμως έμειναν ανέγγιχτα όπως αποκαλύπτει και η σχετική έρευνα που έγινε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την «Gazzetta dello Sport» το σύνολο των αμοιβών των παικτών του Καμπιονάτο ανέρχεται επισήμως σε 802 εκατ. ευρώ, αλλά με τα σχετικά μπόνους και τα πριμ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 68% των συνολικών εσόδων των 20 ομάδων, ποσοστό ανησυχητικό όσον αφορά την υγεία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της οικονομίας του ποδοσφαίρου το ποσοστό των αμοιβών που δίνει ένας σύλλογος δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά το 60% των εσόδων. Στο «κόκκινο» βρίσκονται τόσο η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ (67%) όσο και η ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν (62 %), ενώ η γερμανική Μπουντεσλίγκα με 51% αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικής υγείας και γι΄ αυτό καταφέρνει να είναι κερδοφόρα.

Με βάση τα συμβόλαια που έχουν καταθέσει οι ιταλικές ομάδες ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης είναι ο σουηδός επιθετικός της Μίλαν Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με 9 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 12 εκατ. ευρώ που κέρδιζε στην Μπαρτσελόνα. Η ιταλική εφημερίδα όμως σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο Ιμπραΐμοβιτς δέχθηκε τέτοια μείωση των αποδοχών του και υποθέτει ότι οι πραγματικές αποδοχές του είναι μεγαλύτερες καθώς στο «βασικό» προστίθενται μπόνους μεταγραφής και πριμ στόχων. Η πιο «γενναιόδωρη» ιταλική ομάδα είναι η Μίλαν που πληρώνει 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ιντερ με 121,4 εκατ. ευρώ, η Γιουβέντους με 100 εκατ. ευρώ και η Ρόμα με 83 εκατ. ευρώ. Οι «πληβείοι» του Καμπιονάτο αγωνίζονται στην Τσεζένα που έχει μόλις 8,3 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό για τα συμβόλαια.

Από τους Ελληνες που αγωνίζονται στο ιταλικό πρωτάθλημα ο πιο καλοπληρωμένος είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που έχει ετήσιες αποδοχές στη νέα ομάδα του, τη Μίλαν, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο πιο «φτωχός» είναι ο πρώην συμπαίκτης του στην ΑΕΚ Παναγιώτης Ταχτσίδης που θα πάρει από την Τσεζένα, όπου πήγε δανεικός από την Τζένοα, μόλις 60.000 ευρώ. Ο Βαγγέλης Μόρας έχει ετήσιες αποδοχές στην Μπολόνια 350.000 ευρώ, ενώ ο νιόφερτος στην Μπρέσια Παναγιώτης Κονέ 90.000 ευρώ.